tiistai 9. marraskuuta 2010

YLE: Suomen islamilaiselle yhdyskunnalle uusi imaami

YLE Uutiset: Suomen islamilaiselle yhdyskunnalle uusi imaami 9.11.2010

Suomen islamilainen yhdyskunta on saanut uuden imaamin. Imaamiksi valittiin Syyriassa, Damaskoksessa syntynyt 41-vuotias Anas Hajjar. Hän on tullut tunnetuksi suomalaisille Ylen Muslimielämää-sarjasta. Suomessa hän on asunut yli 20 vuotta.

Hajjar seuraa tehtävässä viime viikolla menehtynyttä Khodr Khaked Chehabia.

Hajjar kertoo edustavansa maltillista islamilaista linjaa, joka haluaa tehdä yhteistyötä ja käydä dialogia sekä isalmilaisen neuvoston että muiden uskonnollisten yhdyskuntien kanssa.

Hajjarin mukaan maltillisuus esimerkiksi läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tarkoittaa sitä, että muslimien elämässä otetaan huomioon ympäröivä yhteiskunta, mutta samalla säilytetään omat kulttuuriset piirteet. Maltillisuus on sitä, että islamin tulkinnoissa vältetään jyrkät kannat, mutta vältetään myös liian "löysää" suhtautumista islamin oppeihin. Sulautumista ympäröivään yhteiskuntaan se ei voi tarkoittaa, hän sanoo.

Samaan tapaan kuten monessa muussakin maassa Suomessakin voisi olla imaamien korkeakouluopetusta, mutta tämä ei ole mahdollista ilman päteviä opettajia.

- Opettajien on osattava esimerkiksi arabiaa kyetäkseen tulkitsemaan Koraania, Hajjar kertoo.

Opettajien on oltava oppineita muslimeja opettaessaan islamin lainoppia ja islamin tieteitä. Imaamiopetusta järjestetään tällä hetkellä Euroopassa opistotasoisesti muun muassa Ranskassa, Englannissa, Sveitsissä, Tanskassa ja Ruotsissa.

Hajjar näkee kuitenkin, että Suomen imaamien opetus voitaisiin järjestää kaukaisempien yliopistojen kuten esimerkiksi Kuala Lumpurin avoimen yliopiston kanssa.

Suomen muslimien ajankohtaisimpana asiana Anas Hajjar pitää lasten uskonnonopetusta. Pätevien ja sopivien opettajien saaminen on olennaista. Näin voidaan taata laadukas uskonnonopetus tasapuolisesti sitä haluaville, hän sanoo.

_____________________________________________________

Verkkouutiset/STT: Uusi imaami - vanha linja

Suomen islamilaisen yhdyskunnan uudeksi imaamiksi valittiin tiistaina sunnimuslimi Anas Hajjar.

– Yhdyskunnan maltillinen linja pitää edelleen, Hajjar linjasi STT:lle.

Syyrian Damaskoksessa syntynyt Hajjar on tuttu muun muassa Yleisradion ohjelmasta Muslimielämää. Hän on toiminut aikaisemmin Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtajana.

Jatkossa Hajjar haluaa edelleen tehdä tiivistä yhteistyötä muiden yhdyskuntien kanssa ja sitä kautta parantaa muslimien asemaa Suomessa.

– Meidän on vahvistettava muslimien sisäistä dialogia entisestään. Lisäksi jokaista muslimia koskevien palveluiden toimivuutta on tarkistettava ja vahvistettava sitä kautta muslimien elämän helppoutta, hän sanoo.

Esimerkiksi Hajjarin mukaan uskonnonopetuksen asemaa pitää vahvistaa, jotta ihmiset voivat kokea, että heidän lapsensa ja identiteettinsä ovat turvassa.

Imaamiopetusta toivotaan korkeakouluihin

Yhdyskunnan aiempi imaami Khodr Chehab kuoli viime viikolla. Hän oli näkyvä vaikuttaja maahanmuuttajamuslimien keskuudessa.

– Hänen menetys on ollut meille suuri menetys. Se on myös näyttänyt meille elämän haurauden ja koulutuksen tärkeyden, Hajjar sanoo.

Hajjar kannattaakin imaamiopetuksen järjestämistä korkeakoulutuksessa. Hajjar kertoo, että nyt Suomessa ei ole riittävästi henkilöitä, jotka pystyvät tulkitsemaan kaikkia ongelmia tai antamaan fatwoja eli uskonnollisia tulkintoja. Suomessa joudutaankin turvautumaan Euroopan fatwa-neuvostoon usein.

Vuonna 1987 perustettu Suomen islamilainen yhdyskunta on Suomen toiseksi vanhin islamilainen yhdyskunta, ja siten eräänlaisessa avainasemassa. Sitä ennen, 1920-luvulla, on perustettu suomalaisten tataarien Suomen Islam-seurakunta.

Rukoushetkien lisäksi yhdyskunta pitää esimerkiksi lapsille koraanikoulua. Yhdyskunnassa myös vihitään, sovitellaan ongelmia sekä annetaan koulutusta nuorille ja aikuisille muun muassa suomeksi, arabiaksi, somaliaksi ja uiguuriksi. Sen alaisuudessa toimii islamilainen päiväkoti sekä alueellisia yhdyskuntia muualla Suomessa.
_____________________________________________________

YLE Uutiset: Imaami Khodr Chehab on kuollut

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Khodr Khaled Chehab on kuollut. Chehab menehtyi torstain vastaisena yönä Beirutissa perheensä keskuudessa, kertoo Suomen islamilainen yhdyskunta internet-sivuillaan.

Beirutista Libanonista lähtöisin oleva Khodr Chehab tuli Suomeen vuonna 1987 ja haki turvapaikkaa. Suomen kansalaisuus hänelle myönnettiin vuonna 1998.

Chehab oli mukana rakentamassa maltillista islamilaista työtä Suomessa ja toimi Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamina 1990-luvun alusta. Hän johti muun muassa yhdyskunnan moskeijan perustamishanketta ja islamilaista päiväkotia.

Linnan juhlienkin vieraana ollut Chehab oli paitsi imaami myös ekonomi ja arabianopettaja. Hän oli syntynyt vuonna 1962.

Chehabin menehtymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.