keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Iltalehti: Perussuomalaispoliitikon syytteet nurin käräjillä

Iltalehti/STT: Perussuomalaispoliitikon syytteet nurin käräjillä 10.11.2010

Käräjäoikeus on hylännyt perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytettynä oli puolueen Hämeen piirin varapuheenjohtaja James Hirvisaari.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus piti Hirvisaaren muslimiaiheista blogikirjoitusta osin vastenmielisenä. Oikeuden mukaan kokonaisuus kuitenkin mahtui poliitikon sallitun liioittelun rajoihin.

Syyte nostettiin apulaisvaltakunnansyyttäjän määräyksestä.

________________________________________________

YLE Lahti: Asikkalalaisvaltuutetun kiihotussyyte nurin Lahdessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt perussuomalaisten asikkalalaista kunnanvaltuutettua James Hirvisaarta vastaan ajetun syytteen.

Oikeuden mukaan Hirvisaaren kärjekästä blogikirjoitusta ei voitu katsoa kiihotukseksi kansanryhmää vastaan, kuten syyttäjä väitti.

Käräjäoikeuden mukaan helmikuinen Uuden Suomen nettisivustolla julkaistu kirjoitus liikkui poliittisen sananvapauden alueella, joka voidaan katsoa sananvapauden ydinalueeksi.

Valtuutetun kirjoitus oli otsikoitu "Kikkarapäälle kuonoon".

Valtakunnansyyttäjänvirasto päättää viikon sisällä viedäänkö juttu hovioikeuteen.

______________________________________________

Uusi Suomi: ”Jari Tervo, vellihousu, ei uskaltaisi heitellä Koraania”

Islamia ja maahanmuuttoa käsitellyt blogikirjoitus ei rikkonut lakia. Käräjäoikeus on hylännyt perussuomalaisten James Hirvisaaren syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hirvisaari on puolueen Hämeen piirin varapuheenjohtaja.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus piti Hirvisaaren muslimiaiheista blogikirjoitusta osin vastenmielisenä. Oikeuden mukaan kokonaisuus kuitenkin mahtui poliitikon sallitun liioittelun rajoihin.

Hirvisaari itse kiisti kiihottaneensa kansanryhmää vastaan. Hän näkee, että perussuomalaisiin kohdistuu poliittinen ajojahti. Jahdin välineinä ovat olleet oikeuskansleri ja -ministeriö.

- En osaa sanoa, onko oikeuskanslerilla poliittisia kytkentöjä. Siellä tuntuu olevan tällainen fiksaatio perussuomalaisiin, Hirvisaari sanoo Uudelle Suomelle.

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nostettiin apulaisvaltakunnansyyttäjän määräyksestä. Viime kunnallisvaalien jälkeen oikeusministeriö määräsi kunnanvaltuustojen puheenjohtajat koulutukseen vihapuheita vastaan. Hirvisaari näkee kummatkin selvinä merkkeinä ajojahdista, jonka syynä on perussuomalaisten kannatuksen nousu ja puolueen harjoittama maahanmuuttokritiikki.

- Tässä on kaksoisstandardi. Kristinuskoa saa käsitellä ja jopa rienata miten vaan, mutta muita uskontoja ei.

- Jari Tervo, vellihousu, ei ikinä uskaltaisi heitellä Koraania.

Hirvisaari on huolissaan ihmisten ilmaisuvapaudesta, mikäli poliittinen jännitys jatkuu. Hänen mielestään juuri nyt on oikea aika miettiä sitä, minkälaisin sanamuodoin poliittisista aiheista, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta, voi keskustella.

- Netti on oikea paikka keskustella tästä, ei oikeussali. Myös maahanmuutosta pitää voida keskustella ilman, että leimataan rasistiksi ja ihmisvihaajaksi, Hirvisaari sanoo.

Hän muistuttaa, että sananvapaus ei tarkoita pilkkaavia, solvaavia tai ihmiseen meneviä kommentteja. Asioista ja ilmiöistä taas saa puhua.

- Alatyylisiä ja häpäiseviä kommentteja on ikävä lukea.

Hirvisaari kirjoitti oikeuskäsittelyssä olleen kirjoituksensa Uuden Suomen blogipalveluun.