Verkkouutiset: Virolaisrakentaja napsii myös kuntien urakoita 13.11.2010
Virolaisyhtiö kyykyttää suomalaisurakoitsijoita myös kuntien rakennushankkeissa. Yhtiö hinnoittelee urakkansa jopa puoleen hintaan tarjousten keskiarvosta. Kunnille se tuntuu kelpaavan, vaikka pettymyksiäkin on tullut.
Itäsuomalainen lvi-urakoitsija sanoo panevansa pillit pussiin.
- Puoleentoista vuoteen emme ole saaneet yhtäkään urakkaa. Toiseksi olemme tulleet monta kertaa, mutta aina voiton on vienyt selvästi halvempi virolaistarjous, yli 30 vuotta alalla ollut mies puhisee.
Toiminta-alueensa Etelä-Suomeen saakka laajentanut yrittäjä ei halua puhua nimellään.
- Harmittaa, että veroeuroilla kustannettavat kuntien hankkeetkin menevät virolaisille 30-40 prosentin alehintaan.
Hyvänä esimerkkinä hän pitää Helsingin kaupungin Saana-päiväkodin peruskorjauksen ilmastointitöiden aliurakointia. Virolaisyritys nappasi sen 33 prosenttia hänen "nollakatteista" tarjoustaan halvemmalla hinnalla.
Yrittäjän arvonlisäveroton tarjous oli 145 300 euroa, kun kiinteistölautakunnan pöytäkirjaan kirjattu pärnulaisen Mamako Construction -yhtiön veroton tarjous oli 96 980 euroa.
Tarjousten arvonlisäverollinen haarukka oli 118 315 - 212 768 euroa. Työt alkoivat huhtikuussa ja päiväkodin pitäisi olla uudessa kuosissaan vuoden loppuun mennessä.
Halvin tarjous voittaa, maksoi mitä maksoi
Mamako ei ollut mikään uusi tuttavuus kiinteistövirastolle eikä -lautakunnallekaan. Muutamaa kuukautta aikaisemmin - vuoden 2009 marraskuussa - virasto oli esittänyt ja lautakunta päättänyt antaa yhtiölle Vuosaaressa sijaitsevan Koralli-päiväkodin uudisrakentamisen rakennustekniset työt.
Yhtiön Suomen sivuliikkeen tarjous oli peräti puoli miljoonaa euroa halvempi kuin toiseksi tulleen suomalaisyrityksen. Mamakon arvonlisäveroton hinta oli 1 360 000 euroa ja verollinen hinta 1 660 000 euroa.
Virolaisyhtiön työt eivät kuitenkaan lähteneet kunnolla käyntiin ja kaupunki purki sopimuksen. Myöhässä ollutta urakkaa jatkettiin suomalaisvoimin.
Rakennuspäällikkö Jukka Hovin mukaan Mamakon tarjous oli alun perin "epärealistinen alhainen", mutta yritystä ei voi pakottaa vetäytymään tarjouskilpailusta hinnan perusteella, kun hankintalain mukaisessa selvityksessäkään ei ollut puutteita tarjouspyyntöön nähden.
Hinta oli "virolaisen tason" mukainen ja päätös tehtiin halvin tarjous voittaa -periaatteella. Kaupungin hän ei katso kärsineen ylimääräistä vahinkoa siitä, että lopulta päiväkoti rakennetaan suomalaiseen normaalihintaan.
Alkuperäisen urakkasopimuksen mukaan viime vuoden joulukuussa alkaneen työn piti valmistua tämän vuoden joulukuussa. Sähläyksen takia "alustava" valmistumisajankohta on nyt ensi vuoden elokuu.
Virolainen taso, ylivoimainen haaste
Rakennusrakoissa "virolainen taso" tarkoittaa sitä, että miehet ja materiaalit hankitaan Viron kautta virolaisilla hinnoilla. Yhden espoolaisrakentajan mukaan esimerkiksi teräksen hinnat ovat Virossa 15-20 prosenttia halvemmat kuin Suomessa. Miehiä taas saa viiden-kuuden euron tuntipalkalla, kun suomalainen ammattimiehen kokonaiskustannus kaikkine sivukuluineen on 30-35 euroa tunnilta.
Aina Mamakon halpahinnoittelu ei kuitenkaan ole purrut. Viime vuoden maaliskuussa yhtiö tarjosi vanhainkodin kattosaneerauksen Mänttä-Vilppulassa hintaa 108 000 euroa, kun muiden tarjousten keskiarvo oli 255 000 euroa ja seuraavaksi halvin tarjous oli 198 000 euroa.
Hankintayksikkö hylkäsi poikkeuksellisen edullisen tarjouksen hankintalain 63. pykälän perusteella. Kirjallisesti pyydetystä selvityksestä ilmeni, että tarjouksesta puuttui merkittäviä kustannuseriä, muun muassa kaatopaikalle kuljetettavien jätteiden kuljetus- ja käsittelymaksut sekä kuljetuskustannukset Viron ja saneerauskohteen välillä.
Virolaisrakentajista Mamako näyttäisi olevan erityisen kiinnostunut kuntien hankinnoista. Yhtiön Suomen sivuliike on tarjonnut ahkerasti paitsi pääkaupunkiseudulla, myös muualla Suomessa, ja saanutkin urakoita, eivätkä ne ole päättyneet yhtä nolosti kuin Korallin urakka.
Kukaan ei tunnu tietävän, kuinka paljon rakennusmarkkinoilla on virolaisia työnantajia. Useimmilla niistä ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa. Ulkomaista rakennusväkeä - enimmäkseen virolaisia - maassa lienee noin 30 000. Virossa rakentaminen on edelleen lamassa, joten työvoimaa on runsaasti tarjolla suomalaisittain katsoen ylivoimaisen halpaan hintaan.