perjantai 12. marraskuuta 2010

Karjalainen: Venäläisvanhuksen käännytyspäätös nurin

Karjalainen: Venäläisvanhuksen käännytyspäätös nurin 12.11.2010

Kuopion hallinto-oikeus on kumonnut maahanmuuttoviraston vajaa vuosi sitten tekemän päätöksen, jolla Joensuun seudulle tyttärensä luokse asumaan tullut 86-vuotias venäläisnainen käännytettiin takaisin kotimaahansa. Hallinto-oikeus päätti myös, että kaksi vuotta tyttärensä luona asuneelle vanhukselle tulee myöntää jatkuva oleskelulupa.

Kuopion hallinto-oikeuden keskiviikkona antama ratkaisu on poikkeuksellinen, sillä se perustuu ulkomaalaislaissa kirjattuihin yksittäisiin syihin.

Venäläisvanhus muutti ainoan tyttärensä luokse marraskuussa 2008. Ennen muuttoa tytär oli käynyt kolmen vuoden ajan hoitamassa äitiään lähes päivittäin Venäjän Värtsilässä, jonne tämä oli muuttanut Petroskoista

Oikeudessa kuultujen todistelujen mukaan vanhus ei pystyisi asumaan yksinään eikä selviäisi arjesta ilman tyttärensä apua.

Maahanmuuttovirasto oli vedonnut käännytyspäätöksessään ulkomaalaislain 50. pykälän toiseen momenttiin, jonka mukaan ulkomaalaisen omaisen tulisi olla täysin riippuvainen Suomessa asuvasta lähisukulaisestaan ennen kuin hänelle voidaan myöntää oleskelulupa.

Viraston mukaan venäläisvanhus ei tätä ole.

Hallinto-oikeus kuitenkin päätyi oleskeluluvan kannalle ulkomaalaislain 52. pykälän ensimmäisen momentin perusteella. Se perusteli kantaansa muun muassa vanhuksen terveydentilalla ja sillä, että tällä oli vahvat siteet ainoaan tyttäreensä.

– Oleskeluluvan myöntämättä jättäminen olisi tässä yksittäistapauksessa ilmeisen kohtuutonta, toteaa oikeusistuin ja jatkaa, että venäläisvanhukselle tulee myöntää oleskelulupa yksilöllisten syiden perusteella, jolloin myöskään käännyttämiselle ei ole perusteita.