maanantai 15. elokuuta 2011

HS: Maahanmuuttaja käännytettiin pääsykokeesta Espoossa

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttaja käännytettiin pääsykokeesta Espoossa 15.8.2011

Sosiaali- ja terveysalaa Espoon Omnia-ammattikouluun opiskelemaan hakenut Naser Hussein, 19, joutui pettymään jo ennen pääsykokeita. Hän ei saanut osallistua varsinaiseen soveltuvuuskokeeseen, vaikka oli menestynyt kielikokeessa moitteettomasti.

Omnia perusteli Afganistanista kotoisin olevalle Husseinille, ettei hän saa osallistua kokeeseen, koska hänellä ei ole vielä oleskelulupaa.

Ongelman ydin oli kuitenkin se, että opiskelua varten myönnetyn oleskeluluvan voi saada maahanmuuttovirastosta vasta sitten, kun hyväksymiskirje oppilaitoksesta on tullut.

"Kouluna emme harrasta maahanmuuttopolitiikkaa", sanoo Omnian rehtori Juha-Pekka Saarinen.

Hänen mukaansa Husseinia ei hyväksytty pääsykokeisiin, koska "kokeen lopputulos tiedettiin jo valmiiksi".

"Opiskelija ei olisi tullut valituksi missään tapauksessa. Meillä on linjaus, että jos ei ole maassaolo-oikeutta, ei tule valituksi."

Kyse ei ole viranomaisten linjauksesta, vaan koulun omasta päätöksestä.

Saarisen mukaan oleskelulupa vaaditaan nykyään jo hakuvaiheessa, koska joitakin vuosia sitten Suomen kouluihin tuli runsaasti opiskelijoita, joilla opiskelu ei välttämättä ollut ensisijainen tavoite. Opiskelupaikka auttoi maahan pääsyssä.

Toisinaan opiskelijat joutuivat keskeyttämään opintonsa ennen valmistumista maasta karkottamisen vuoksi.

"Ongelmia on aiheutunut myös siitä, kun taloudellisen tilanteensa turvatakseen maahanmuuttajaopiskelijat menevät ansiotyöhön. Opiskelu ei suju, kun yöt ollaan siivoamassa ja päivät opiskellaan silmät ristissä. Se ei ole inhimillistä."

Rehtorin mielestä Suomessa ei ole muutenkaan riittävästi aloituspaikkoja.

"Meillä on Suomessa ihmisiä, niin annetaan heille ammatillista koulutusta."

Opetushallituksen opetusneuvos Juhani Pirttiniemi pitää erikoisena sitä, että hakija ei saanut osallistua kokeeseen. "Hakijan mahdollisuus selviytyä opinnoissa tulisi ratkaista pääsykokeessa."

Opetushallituksen erityisasiantuntijan Marget Kantosalon mukaan vastaavanlaisia tapauksia on tullut vastaan.

"Hakijalle olisi pitänyt antaa mahdollisuus osallistua kokeeseen, jos hänen kielitaitonsa osoittautui kielikokeessa riittäväksi ja toimeentulo oli turvattu. Miksi hänen kielitaitojaan edes testattiin sitten?" Kantosalo kysyy.

Opetusministeriön ylitarkastaja Tarja Koskimäen mukaan niissä kouluissa, jotka eivät kuulu yhteishakuun, järjestäjä valitsee pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen pääsijät.

Koulutuksen järjestäjiltä on tullut yhteydenottoja ministeriöön. He ovat tiedustelleet sitä, miten toimia tilanteissa, joissa ulkomaalaiset oleskeluluvan hakijat ovat vedonneet koulutuksen järjestäjään koulutukseen hakeutuessaan. Opiskelupaikan saamisella he voisivat helpottaa oleskelulupahakuprosessia.

Vuodesta 2008 asti Suomessa asunut Naser Hussein ei ensimmäisestä takaiskusta huolimatta lannistunut. Hän päätti kokeilla onneaan Helsingin Diakoniaopistossa. Soveltuvuuskoe meni hyvin, ja kirje hyväksymisestä tipahti postiluukusta sisään viime perjantaina. Hussein aloitti sosiaali- ja terveysalan opintonsa koulussa keskiviikkona.