perjantai 2. maaliskuuta 2012

Työpiste: Maahanmuuttajien palkkaamisen oltava yhdenvertaista

Työpiste: Maahanmuuttajien palkkaamisen oltava yhdenvertaista 2.3.2012
Työterveyslaitos: Anita Rintala-Rasmus & Ari Väänänen: Monikulttuurisuus ja rekrytointi (pdf)

Maahanmuuttajia on Suomessa 1990-luvun alkuun verrattuna kuusinkertainen määrä. Lisääntyneet maahanmuuttajat ovat luonnollisesti moninaistaneet myös suomalaisia työmarkkinoita. Työnantajat kohtaavat nykyisin huomattavasti monikulttuurisemman työnhakijajoukon.

Rekrytointikäytännöt on kuitenkin suunniteltu pitkälti kantaväestöä ajatellen, mikä voi aiheuttaa eriarvoisuutta ja jopa syrjintää. Näin siitäkin huolimatta, että yhdenvertaisuuslaki kieltää kaikenlaisen syrjinnän liittyen mm. kansallisuuteen, kieleen tai uskontoon.

Työnantajien kannattaisi tarkastella työhönoton käytäntöjä ja miettiä, tarjoavatko ne yhdenvertaiset mahdollisuudet myös sellaisille, joilla ei ole suomalaista taustaa", sanoo erikoispsykologi Anita Rintala-Rasmus Työterveyslaitoksesta.

Rintala-Rasmus kertoo, että rekrytoinnin yhteydessä tapahtuva syrjintä voi olla myös tahatonta.

"Syynä voivat ovat tiedostamattomat ennakkoasenteet. Vieras ja outo voi olla pelottavaa ja tuttua pidetään turvallisena."

Usein Suomessa arvostetaan enemmän kotimaassa hankittua tutkintoa ja kokemusta ja suhtaudutaan varauksella muualla hankittuihin tietoihin alasta. Lähtömaakin voi vaikuttaa siihen, miten maahanmuuttaja työllistyy Suomessa.

"Esimerkiksi virolaiset työllistyvät venäläisiä paremmin suomalaisilla työmarkkinoilla", Rintala-Rasmus vertaa.

Monimuotoinen henkilöstö rikastuttaa

Erikoispsykologin mukaan organisaatioiden kannattaisi palkata ennakkoluulottomasti vierasta alkuperää olevia työntekijöitä, sillä erilaiset taustat rikastuttavat työyhteisöä

Työpaikan henkilöstön erilaisuuden on havaittu tukevan mm. myyntiä ja houkuttavan huippuosaajia. Se myös rakentaa organisaation imagoa kansainvälisemmäksi.

Monikulttuurisuuteen liittyvät asiat eivät ole aina tyystin mutkattomia.

"Kyllähän monta kertaa opitaan kantapään kautta asioita. Tulee väärinymmärryksiä ja -tulkintoja ja näiden kautta pikkuhiljaa opitaan mahdollisuudet, joita moninaisuus tarjoaa", Rintala-Rasmus sanoo.

Erikoispsykologi suhtautuu Suomen tilanteeseen luottavaisesti. Se on hänen mukaansa haasteellinen, mutta ei suinkaan mahdoton.

"Olemme menossa hyvään suuntaan, vaikka edelleen on kielteisiä asenteita. Niihin voi vaikuttaa parhaiten erilaisuuden kohtaamisella."