tiistai 1. maaliskuuta 2016

Talouselämä: Tapauksia jo "yli kymmenen" - HS: Poliisi on löytänyt turvapaikanhakijoilta sotarikoksiin viittaavaa materiaalia

Talouselämä: Tapauksia jo "yli kymmenen" - HS: Poliisi on löytänyt turvapaikanhakijoilta sotarikoksiin viittaavaa materiaalia 1.3.2016

Poliisi selvittää yli kymmentä tapausta turvapaikanhakijoiden mahdollisista yhteyksistä sota- tai terrorismirikoksiin tai muihin turvallisuusuhkiiin, kertoo Helsingin Sanomat.

Epäilyt mahdollisista sotarikos- ja terrorismiyhteyksistä tulevat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tyypillisesti ilmi, kun turvapaikanhakijan hallusta löytyy esimerkiksi väkivaltaista kuvamateriaalia.

Kolehmaisen mukaan poliisi selvittää näissä tapauksissa sitä, onko asiasta syytä aloittaa rikostutkinta Suomessa. Jotkin selvittelyt ovat johtaneet tutkintoihin ainakin epäiltyinä sotarikoksina.

Poliisin tavoitteena on, että jatkossa turvapaikanhakijan maasta poistuminen toteutetaan tehokkaasti ja palautukset tehdään viipymättä. Myös hakijoiden vapaaehtoista paluuta kotimaahansa tuetaan.

Vuonna 2015 poliisi palautti 3 180 maasta poistamispäätöksen saanutta henkilöä. Jo alkuvuoden palautusmäärien perusteella voidaan määrän päätellä kasvavan. On arvioitu, että noin 20 000 yli 32 000:sta viime vuonna Suomeen tulleesta turvapaikanhakijasta saa kielteisen päätöksen.