tiistai 1. maaliskuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijoiden työnhaku pitkittyy Maahanmuuttoviraston ruuhkien takia

Yle: Turvapaikanhakijoiden työnhaku pitkittyy Maahanmuuttoviraston ruuhkien takia 1.3.2016

Turvapaikanhakijoiden työoikeustodistusten käsittely on ruuhkautunut Maahanmuuttovirastossa. Todistuspyyntöjä on tullut niin paljon, että todistusta joutuu odottamaan kaksi kuukautta. Ilman papereita maahan tullut turvapaikanhakija voi hakeutua työmarkkinoille oltuaan maassa puoli vuotta.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus alkaa kolmen kuukauden jälkeen turvapaikkahakemuksen tekemisestä, jos hakijalla on ollut maahan tullessaan matkustusasiakirja. Ilman papereita maahan tulleet turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan työnteko-oikeutta puoli vuotta.

Turvapaikanhakijan on todistettava työnantajalle työnteko-oikeutensa todistuksella, jonka antaa Maahanmuuttovirasto. Viraston kiireet hidastavat nyt kuitenkin pyyntöjen käsitttelyä.

– Turvapaikanhakijoiden todistuspyyntöjä on tullut niin paljon, että todistuksen saaminen vie tällä hetkellä noin kaksi kuukautta, kerrotaan Maahanmuuttovirastosta.

Pakollinen joutenolo venyy

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työmarkkinoille haluavien ja pyrkivien paperittomien turvapaikanhakijoiden joutenoloaika vastaanottokeskuksissa venyy vähintään kahdeksaan kuukauteen.

Tiedottaja Kaisa Härkisaari Maahanmuuttovirastosta kertoo, että kysymys on priorisoinnista. Työoikeustodistusten pyyntöjä käsittelevät virastossa samat henkilöt, jotka hoitavat myös turvapaikkapuhutteluihin liittyviä asioita.

– Tarkoitus on kuitenkin, että todistuspyyntöjen käsittelyä saadaan nopeutettua mahdollisimman pian, toteaa Härkisaari.

Maahanmuuttovirasto antoi viime vuonna kuukasittain muutamia kymmeniä työoikeustodistuksia. Tänä vuonna todistusten määrä on lähtenyt kasvuun. Helmikuussa niitä annettiin jo 130 ja tällä hetkellä vireillä arvioidaan olevan yli sata pyyntöä.

– Maahanmuuttovirastossa on arvioitu, että joka kolmas turvapaikanhakija pyytää työoikeustodistusta, kertoo Härkisaari.

Isot ruuhkat vasta edessä

Näköpiirissä on, että lähikuukausina todistuspyyntöjen määrä kasvaa kovalla vauhdilla, koska syksyn mittaan maahan tulleet turvapaikanhakijat saavuttavat puolen vuoden rajapyykin. Turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa voimakkaasti syyskuussa ja enimmillään hakemuksia jätettiin viikossa tuhansia.

Esimerkiksi syyskuun lopulla perustetun Kauhavan vastaanottokeskuksen asukkaat alkavat lähiaikoina saavuttaa työnteko-oikeuden. Keskuksen johtaja Ilkka Peura arvioi, että useampi kuin joka kolmas tulee tarvitsemaan työoikeustodistuksen.

– Käsitykseni on, että jokainen aikuinen turvapaikanhakija pyytää todistuksen.

Maahanmuuttovirasto on tiedottanut asiakkailleen tilanteesta ja luvannut, että todistukset tehdään niin pian kuin mahdollista. Tiedottaja Kaisa Härkisaaren mukaan todistuspyyntöä ei kannata lähettää Maahanmuuttovirastoon etukäteen eli ennen määräajan saavuttamista. Se ei nopeuta todistuksen saantia.