keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Soini ehdottaa: Suomeen otettavien turvapaikanhakijoiden määrälle päivittäinen raja

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Soini ehdottaa: Suomeen otettavien turvapaikanhakijoiden määrälle päivittäinen raja 2.3.2016

Maahan päivittäin otettavien turvapaikanhakijoiden määrää saatetaan tulevaisuudessa rajoittaa myös Suomessa, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps) STT:lle.

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Eurooppa ei kestä pitkään nykyisenkaltaista pakolaisten virtaa. Hän uskoo, että jos asioita ei saada sovittua EU-tasolla, valtiot alkavat itsenäisesti rajoittaa maahan tulijoiden määrää eikä Suomi jää katselemaan sivusta.

Tähän asti ainakin Itävalta, Slovenia ja Kroatia ovat asettaneet maahan päästettävien turvapaikanhakijoiden enimmäisrajan. Esimerkiksi Itävallassa määrä on 80 päivää kohti.

Pitää Australian linjaa toimivana

Soini pitää Australian paljon kritisoitua pakolaispolitiikkaa toimivana. Hänen mielestään Australiassa hommat on hoidettu hyvin ja Euroopassa huonosti.

– Tännekin tulisi uskomaton määrä ihmisiä, jos rajat olisivat auki, sanoi Soini tänään STT:lle Sydneyssä.

Hän on tavannut Australian vierailullaan muiden muassa maahanmuuttoministeri Peter Duttonin.

– Hän tiesi, että edustan tiukahkoa maahanmuuttopolitiikkaa ja sanoi, että se on ainoa mahdollisuus pitää asiat hallinnassa.

Australian pakolaispolitiikkaa on arvosteltu laajasti maailmalla. Viimeksi kritisoijien joukkoon ovat liittyneet muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Närää on herättänyt etenkin veneellä saapuvien maahanpyrkijöiden lähettäminen Naurun saarelle ja Papua-Uuden-Guinean Manussaarelle pidätyskeskuksiin.

Amnestyn mukaan ihmiset altistuvat väkivallalle ja mielenterveysongelmille, koska heitä pidetään pitkiä aikoja leireissä odottamassa pakolaisstatuksen käsittelyä.

Australia puolustaa tiukasti käytäntöjään, joilla on poliitikkojen laaja tuki oppositiota myöten. Myös Soini pitää ihmisten siirtämistä saarille hyvänä ratkaisuna.

– Australia toimii kontrolloidusti ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella. Niin minäkin tekisin.