sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Aamulehti: Risto Koivisto: Kuinka rasisteja tehdään

Aamulehti, sunnuntaivieras: Risto Koivisto: Kuinka rasisteja tehdään 6.6.2010

Toimin aikanaan lähes kaksikymmentä vuotta Pirkkalan kunnanhallituksen puheenjohtajana ja sen jälkeen viisitoista vuotta kunnanjohtajana. Monia mielenkiintoisia asioita tuli hoidettavaksi ja paljon kaikennäköistä koettavaksi. Enimmäkseen hommat olivat aika mukavia.

Kunnan johtaminen ei kuitenkaan ole pelkkää riemua. Joskus joutuu vaikeisiin tilanteisiin. Vuosikymmenten aikana vaikeimpia kohtaamiani asioita olivat ne vajaat kymmenen yhteydenottoa, joissa kyse oli kunnan maahanmuuttopolitiikan kompuroinnista.

Vaikeiden yhteydenottojen peruskuvio oli sama: kuntalainen oli omalla tai sukulaisensa asialla kertomassa, että suuressa tarpeessa oleva peruspirkkalainen oli syrjäytetty maahanmuuttajan vuoksi jonkin edun - useimmiten vuokra-asunnon - saamisessa.

Veroja oli tietenkin maksettu Pirkkalaan vuosikymmeniä ja edun tarvitsijat olivat sairaita tai ainakin raskaana ja niin edelleen. Yhteydenotot eivät tapahtuneet yleiskielellä eivätkä olleet hyvällä tahdollakaan tulkittavissa ystävällismielisiksi.

Selityksiä oli vaikea keksiä, eivätkä keksityt mitenkään tilannetta parantaneet. Mielessään sitä tietenkin kirosi, että tällainen tilanne oli taitamattomalla asioiden hoidolla synnytetty, mutta näitä asioita hoitavien jälkikäteinen haukkuminen ei yhteydenoton henkeä parantanut.

On aika helppo ymmärtää, että yhteiskunnan tukea tarvitseva syntyperäinen suomalainen ei hyväksy sitä, että maahanmuuttaja saa häntä paremmat sosiaaliset edut. Eikä työtöntä saa millään riemuitsemaan siitä, että maahanmuuttaja vie, kuvitellusti tai todella, häneltä työpaikan.

Hyvin toimeentulevan on turha tuputtaa humaanisuutta katkeroituneelle vähäosaiselle. Muukalaisviha saattaa siitä vain voimistua.

Tällainen rasismiautomaatti pitäisi poistaa sellaisella asioiden hoitamisella, jossa ei synny vastakkainasetteluja maahanmuuttajien ja toimeentulovaikeuksia kokevien välille.

Oma maahanmuuttopolitiikan ongelmansa on väärin ymmärretty monikulttuurisuus. Haluaisi uskoa, että kertomukset suvivirren välttelystä koulun kevätjuhlassa tai jouluperinteiden unohtamisesta päiväkodissa olisivat vain huhuja tai kaupunkilegendoja eivätkä tositarinoita, mutta toisin kyllä väitetään.

Vaikka kuinka yrittäisi, on vaikea ymmärtää, mikä tavattoman monen suomalaisen maassa maan tavalla -ajattelussa on vikana, kun se saa niin rajuja tuomioita joiltakin kirkasotsaisilta.

Maahanmuuttopolitiikasta ei joidenkin asialle vihkiytyneiden mielestä saisi ilmeisesti keskustella muuten kuin kaiken ymmärtävässä, kaiken sallivassa ja kaikkeen mukautuvassa hengessä. Ainakaan tämä ei lisää myönteistä suhtautumista maahanmuuttajiin.

Pelkään todella, että jos maahanmuuttopolitiikkaa ei kunnolla hoideta ja sen eri puolista myös kriittisesti keskustella, rasistien määrä maassamme kasvaa turhan suureksi.

Kirjoittaja on Pirkkalassa asuva maakuntaneuvos.