torstai 7. maaliskuuta 2013

Hbl: Sannfinländare bland rasister och högerextemister

Hbl: Sannfinländare bland rasister och högerextemister 7.3.2013

Breivikbeundrare och rena rasister finns bland Sannfinländarnas gruppkamrater i Europaparlamentet. Det är en skam att inget nummer gjorts av det, menar SDP:s parlamentariker Liisa Jaakonsaari.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har ända sedan han i valet 2009 med pukor och trumpeter gjorde entré i Europaparlamentet gjort ett stort nummer av hur goda europeiska kontakter han har och hur det bidragit till hans gedigna kunskaper om EU.

I Europaparlamentet hör Sannfinländarna till Gruppen Frihet och demokrati i Europa EFD. I den är det särskilt det brittiska Självständighetspartiet UKIP, störst i EFD, som Soini känner stor samhörighet med. Han träffar ofta UKIP-ledaren Nigel Farage och de två har i olika sammanhang gett varandra draghjälp.

För Farage är EU-motståndet det centrala, medan andra medlemmar i EFD-familjen har högerextremism och fientlighet mot invandrare och olika slags minoriteter högst på agendan.

Bland annat på grund av Soinis lysande framgång i EU-valet 2009 led Socialdemokraterna ett svidande nederlag och partiets Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari är inte nödbedd med att ge en kritisk analys av Sannfinländarnas europeiska referensram. Kritiken har också en annan udd.

– Det är en skam för den finländska journalistiken att man inte berättat i vilket sällskap Soini och Sannfinländarna är i Europaparlamentet.

Enligt Jaakonsaari beror det här på att Soini är mediernas kelgris. Hon påminner om att Helsingin Sanomat för bara drygt ett år sedan skrev att ”Soinis förmåga att skapa nätverk med likasinnade euroskeptiker har gett honom trovärdighet också på hemmaplan”.

Prisar Breivik

Jaakonsaari skrev då en kolumn om Soinis europeiska kamrater i tidningen Kaleva. Reaktionerna uteblev, så hon upprepar sig gärna.
– I EFD finns både passionerade EU-motståndare och ultranationalister som flitigt ägnar sig åt hatretorik. Beskyllningar om ren rasism har duggat ganska tätt här.

Det är särskilt representanter för italienska Lega Nord, näst störst i EFD, som utmärkt sig. Mario Bor­ghezio har flitigt deltagit i verksamheten mot ”islamiseringen av Europa” och prisat både Anders Behring Breiviks idéer och Ratko Mladics insats i folkmordet i Srebrenica.

Borghezio har också en dom för mordbrand i bagaget. Den fick han 2005 när han tuttade eld på ett tält där flyktingar övernattade.

Jaroslav Paška från slovakiska Nationalistpartiet har utmärkt sig för hatiska och rasistiska uttalanden om landets romska minoritet.
Jaakonsaari påpekar att också nordiska parlamentariker åkt dit för hatretorik.
– Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har dömts för hets mot folkgrupp.
Messerschmidt dömdes för brott mot Danmarks rasismparagraf efter att han deklarerat att ”massvåldtäkter, grovt våld, otrygghet, kvinnoförtryck och gängkriminalitet är vad ett mångkulturellt samhälle erbjuder”. 2011 var Messerschmidt en varmt välkommen gäst på Sannfinländarnas partifullmäktigemöte.

Samma paket

Samlingspartiets Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen betonar att de olika elementen i EFD nog är brokiga men att allt ändå ryms i samma paket.
– En EFD-parlamentariker kan betona en sak och en annan kanske inte skriver under just det, men de hör till samma grupp. De olika elementen hör tydligt ihop eftersom de i varierande grad finns i alla medlemspartier och man tar inte avstånd från det andra i gruppen säger. Inte ens rent rasistiska uttalanden, som man nog hör här, tar de ansvar för som säger att de själva inte är rasister.

Pietikäinen anser att det inte är hållbart att en partiledare tillåts fly sitt ansvar med att säga att han själv inte är rasist eftersom de som uttalar sig rasistiskt gör det i hela partiets namn.
– Jag är faktiskt förvånad över att de stora finländska medierna anser att det räcker när Timo Soini ger det här svaret.
EFD-parlamentarikerna är högljudda och aktiva när tv-kameror är på plats men enligt Pietikäinen är verksamheten i de olika utskotten, sannfinländaren Sampo Terhos undantagen, lam.
– EFD:s konkreta insats i parlamentet är minst sagt svag.

Hur EFD-gruppens inflytande utvecklas efter valet 2014 beror på hur djupt i skuldträsket EU då befinner sig. Ju värre läget är desto större framgång förutspås populisterna. Snacket i korridorerna i Bryssel gör gällande att Soini försöker bidra till framgången genom att göra comeback i valet 2014.

Soini har deklarerat att Sannfinländarnas finländska mål i EU-valet är att bli störst. Det betyder att partiet borde ta minst tre av Finlands tretton mandat. Frågan är hur det skulle lyckas utan att han själv ställer upp.

– Jag anser det självklart att Soini ställer upp i valet 2014. Inte har de ju någon annan som kan samla röster så att de kan stärka sina positioner. Man får ingen Soini av Sampo Terho.

Om Soini ställer upp är det bedrägeri mot väljarna eftersom han ju sedan på nytt kommer att lämna Europaparlamentet för att leda sitt parti inför riksdagsvalet, säger Liisa Jaakonsaari.

Soini har meddelat att han ger besked om sin kandidatur senare.