Helsingin Sanomat: ”Täällä minä kuolen henkisesti” – moni irakilainen haluaa jo pois Suomesta 9.12.2015
”Olisin valmis lähtemään takaisin kotiin jo huomenna”, sanoo turvapaikanhakemuksensa perunut Tareq Thajeel Ajaj Otaniemen vastaanottokeskuksessa Espoossa. Kotiin Etelä-Irakiin häntä vetää kuulemma isän sairastuminen vakavasti, mutta ennen kaikkea pettymys.
Suomi ei ollutkaan sitä, mitä ihmissalakuljettajat Välimeren rannalla lupasivat. Neljä kuukautta vastaanottokeskuksessa viettänyt nuorukainen on kyllästynyt toimettomuuteen ja suomalaiseen ruokaan.
”En tiedä miten minun Irakissa käy, mutta täällä minä kuolen henkisesti”, hän sanoo.
Yhä useampi irakilainen peruu turvapaikkahakemuksensa, kertoo IOM:n (International Organization for Migration) Helsingin toimisto.
”Meillä on kasvanut nyt syksyllä hirveästi vapaaehtoisina palaavien määrä”, sanoo koordinaattori Julia Evans IOM:sta.
IOM toimii matkanjärjestäjänä vapaaehtoisina palaaville turvapaikanhakijoille, jotka ovat hakeutuneet maahanmuuttoviraston ohjelmaan. He saavat tällöin ilmaisen paluun kotimaahansa, mikä on Suomen kannalta halpa ratkaisu ja ainakin halvempaa kuin palata saattajan eli käytännössä poliisin kanssa.
Määrät ovat nousseet tasaisesti ja joulukuusta odotetaan ennätystä. Irakilaisia lähti vapaaehtoisina lokakuussa 60 ja marraskuussa 72. Irakilaiset ovat ylivoimaisesti suurin palaavien ryhmä: vapaaehtoisesti kotiin pyrki lokakuussa 78 ja marraskuussa 111. Verrattuna turvapaikanhakijoiden kokonaismäärään luvut ovat toki yhä pieniä.
Kotiin haluaa kiivaasti myös bagdadilainen Thabeet Al-Aswad. Hänen mukaansa hänen perhettään uhataan hänen vuokseen, mutta vastaanottokeskuksessa oleminen myös väsyttää ja ahdistaa. Nuori mies ei saa kunnolla unta ahtaissa makuutiloissa ja haluaisi tekemistä.
”Palvelu täällä ei ole sitä, mitä me odotimme. Olisi tosi hyvä, jos saisi tehdä töitä ja elää normaalia elämää”, hän sanoo.
Al-Aswad on ollut Suomessa kolme kuukautta. Hänkin haluaa takaisin Bagdadiin nyt mahdollisimman nopeasti.
Syyt paluuseen ovat moninaiset. Usein tilanne kotona on muuttunut sitten lähdön. Evansin mukaan moni irakilainen on sanonut, että kotona jollekin sukulaiselle tai perheenjäsenelle on sattunut jotain ikävää, ja he haluavat palata kotiin pitämään näistä huolta.
”Toinen syy voi olla se, että ei haluta jäädä tänne odottamaan päätöstä ja on huomattu, että ei sitä tulekaan niin nopeasti kuin oltiin ajateltu. Ehkä on myös huomattu, että perhettä ei saa Suomeen perheenyhdistämisen kautta niin helposti”, Evans sanoo.
IOM auttaa lähtijää monin tavoin. Jos heillä on jo passi, IOM järjestää kuljetuksen vastaanottokeskuksesta lentokentälle. Apua lähtijä saa myös kauttakulkumaassa ja kotimaassa, jossa kyyti voi järjestyä kentältä kotiin saakka.
Maahanmuuttovirasto maksaa myös pienen paluutuen, joka on irakilaisille yleensä viidestä kympistä sataseen, joissakin tapauksissa enemmän. Osa palaa kokonaan ilman tukea.