Ilta-Sanomat: Irakilainen turvapaikanhakija selittää hakemusten perumista: ”Monet tulevat tänne vain turismin vuoksi” 10.12.2015
Espoon Otaniemen vastaanottokeskuksessa asuva Al-janaby Abdulelah, 37, toivoo, että Suomi erottaisi oikeasti turvapaikkaa hakevat sellaisista, jotka tulevat maahan muista syistä.
Marraskuun tilastojen julkistamisen yhteydessä selvisi, että kaikkein eniten turvapaikkahakemuksiaan ovat peruneet irakilaiset, joiden jättämiä hakemuksia on rauennut 1 708 kappaletta. Myös albanialaisten osuus on merkittävä; heidän jättämiään hakemuksia on rauennut 256.
Hakemuksia on peruttu myös siksi, etteivät tulijoiden käsitykset siitä, mitä Suomessa odottaa vastaa todellisuutta.
– Esimerkiksi eräille albaaneille oli annettu ymmärtää, että Suomesta saa työpaikan, ja jos ei saa, niin rahaa kotiinpaluuseen, Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.
Vuoden aikana käsitellyistä turvapaikkahakemuksista on rauennut 41 prosenttia. Hakemuksen raukeamiseen johtaa turvapaikanhakijan oma pyyntö tai se, jos viranomainen ei tavoita turvapaikanhakijaa kahteen kuukauteen.
Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkahakemus perutaan useimmiten perhesyistä.
Jutun alussa olevalla videolla Espoon Otaniemen vastaanottokeskuksessa asuvat Aws Wisam ja Al-janaby Abdulelah kertovat, miksi osa turvapaikanhakijoista on saapunut Suomeen ja millaisia kokemuksia Suomesta on.
Espoon Otaniemen vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat kuulleet muunlaisiakin syitä siihen, miksi Suomeen turvapaikanhakijoina tulleet ovat päättäneet palata kotimaahansa. 37-vuotias Al-janaby Abdulelah on kuullut, että osa tulee Suomeen vain harrastaakseen turismia.
– Monet heistä tulevat tänne vain turismin vuoksi, eivätkä he ole oikeasti turvapaikanhakijoita, Abdulelah sanoo.
Abdulelahin mukaan osa lähtijöistä pettyy erilaiseen ruokaan, osa turhautuu kieliongelmiin.
– Toivon, että Suomen hallitus erottaa oikeat turvapaikanhakijat vääristä turvapaikanhakijoista, koska monet irakilaiset tarvitsevat oikeasti turvapaikkaa. He etsivät turvaa ja hyvää paikkaa asua perheineen, Abdulelah sanoo.'