Yle: Niinistö: Turvapaikanhakijoiden hyväksyttävä keskeiset arvomme, muuten ei voi jäädä Suomeen 5.12.2015
Kansalaisia askarrutti Tasavallan presidentin kyselytunnilla myös turvapaikanhakijoiden suuri määrä ja sen vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan sekä tulijoiden kotouttaminen.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan maahantulijoiden on hyväksyttävä Suomen keskeiset arvot. Niinistö kiteytti idean sanontaan "maassa maan tavalla".
– Tämä on mielestäni asian ydin. Ihmisten, jotka haluavat täällä olla, on hyväksyttävä meidän keskeiset arvomme; demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, kaikki tällainen. Aivan ehdottomasti. Ellei hyväksy, ei voi jäädä Suomeen, totesi Niinistö.
Niinistö oli kiinnittänyt huomiota kesällä turvapaikanhakijoista käytävään keskusteluun; osa suomalaisista oli monikultuurisuutta vastaan ja osa piti sitä unelmana.
– Tämä keskustelu ei ole ihan kohdallaan. Monet lähtivät siitä, että Suomeen syntyisi erillisiä yhteisöjä, jotka toimivat kuin kotimaassaan. Kenenkään en oikein kuullut puhuvan mitään kotouttamisesta.
Presidentin mukaan kansan huoli turvapaikanhakijoiden määrästä pitää ottaa vakavasti, mutta kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea toimimaan tietyllä tavalla.
– Olen huomannut, että moni suomalainen ihmettelee, että eikö pantaisi rajoja kiinni? Sillä me antaisimme viestiä, että joku voi saada päähänsä panna rajat meiltä kiinni. Se ei ole suomalaisille ollenkaan hyvä asia. Näitä kansainvälisiä sopimuksia on myös kunnioitettava, vaikka ne on hyväksytty toisenlaisessa tilanteessa kuin nyt on. Varmaan ei kellään ole ollut silloin tällaista tulevaisuuden kuvaa mielessään, totesi Niinistö.
Nyt näyttää siltä, että Ruotsin rajan lisäksi myös Venäjän rajan kautta on alkanut saapua turvapaikanhakijoita Suomeen.
– Silloin puhutaan mahdollisesti hyvin suurista joukoista. Suomen hallitus on ottanut asian vakavasti, ja ensi viikolla tulee uusi toimenpideohjelma, painotti Niinistö.
Pakolaistilanne karannut käsistä, päättäjät jälkijunassa
Välimeren yli viime vuosina tapahtuneen liikenteen olisi pitänyt herättää päättäjät toimimaan jo aiemmin, harmitteli presidentti Niinistö.
Osa ihmistä on lähtenyt Syyrian sodan ja Pohjois-Afrikan sekä Irakin tilanteen takia pakoon. Osa on Niinistön mukaan lähtenyt puhtaasti myös parempien olosuhteiden perään.
– Tämä aivan inhimillistä, enkä tarkoita vain taloudellisia syitä, jokainen meistä tavoittelee turvallisempia ja rauhallisempia olosuhteita. Silloin joudutaan kysymään, miten vastaanottaminen onnistuu? Joudumme tässä tilanteessa toteamaan ettei tilanne ole onnistunut Euroopassa. On karannut vähän käsistä. Saamme syyttää siitä itseämme, vähän jokainen, minäkin.
– Ihmiset ovat lähteneet katsomaan, kuinka Euroopassa käy. Tämä on aiheuttanut kovin laajan muuttoliikkeen. Nyt on väkeä liikkeellä paljon Lähi-idän ulkopuolelta, aina Aasiasta asti.
Eurooppa nähdään nyt paikkana, jossa tuo toive paremmasta elämästä voisi toteutua.
– Se ei kuitenkaan toteudu, jos kaikki sitä tulevat toteuttamaan. Se täytyy todeta, että vastaanottokykyä ei ole riittävästi.
"Otetaan vain pahimmassa hädässä olevat Eurooppaan"
Tasavallan presidentin mukaan Euroopan unionissa ollaan Turkin keskustelujen jälkeen vihdoinkin päädytty järjestelmään, joka on sekä vakaa että inhimillinen.
– Euroopan rajoilla ja sen ulkopuolellla päästään katsomaan, ketkä ovat pahimmassa hädässä. Otettaisiin ensisijaisesti juuri nämä ihmiset. Heidän erottelemisensa ei ole kovin vaikea asia. Uskon, että suomalaiset haluavat sellaiseen hätään vastata.
Presidentti Niinistö sanoi, että vaikka turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen voi tuntua tylyltä, hän on vakuuttunut, että tilanteen tarkasti hallinnassa pitäminen on sekä tulijoiden että vastaanottajien etu.