maanantai 26. marraskuuta 2018

HS: Kainuulaisessa vaunu­tehtaassa olisi hitsattavaa niin, ettei työvoima­pulaan tahdo löytyä kuin yksi ratkaisu – ”Koulutetaan maahan­muuttajista hitsaajia”

Helsingin Sanomat: Kainuulaisessa vaunu­tehtaassa olisi hitsattavaa niin, ettei työvoima­pulaan tahdo löytyä kuin yksi ratkaisu – ”Koulutetaan maahan­muuttajista hitsaajia” 26.11.2018

HISTORIA ei aina toista itseään. Siksi on hämmästyttävää, että kiskokalustoa valmistava Transtech on koko historiansa ajan ollut noin kahdeksan vuoden välein vaikeuksissa.

Kajaanissa Otanmäen tehtaan seinään on hiljattain kiinnitetty uuden omistajan Škodan valomainos. Monta kertaa vararikon partaalla vaappuneen Transtechin näkymät ovat nykyisin valoisammat kuin vuosikausiin. Tilauksia on 350 miljoonan euron arvosta ja niihin sidottuja mahdollisia lisätilauksia 800 miljoonan euron arvosta.

Tilausten kasvun vuoksi tehtaalle palkattiin viime vuonna 280 työn­tekijää.

”Suurin ongelma on oikeastaan työvoimapula. Meillä on pulaa etenkin hitsaajista, mutta työtä olisi tarjolla lähes kaikille ammattioppilaitoksista valmistuneille”, sanoo toimitusjohtaja Lasse Orre.

[...]

Kovalaisella on ytimekäs vastaus siihen, miten työvoimapula ratkaistaisiin.

”Koulutetaan maahanmuuttajista hitsaajia ja otetaan heitä tänne töihin. En usko, että työvoimapula muuten ratkeaa. Kainuun ammattiopistosta valmistuu ensi keväänä kolme levyseppähitsaajaa.”

Tulevina vuosina tehtaalta siirtyy vuosittain eläkkeelle noin 20 työntekijää.