Ilta-Sanomat/STT: Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdoton vankeustuomio useista rikoksista – käytti kerättyjä rahoja omaan mökkiin 21.11.2018
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Syyrian lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen useista rikoksista. Tuomio tuli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja useista väärennyksistä.
Oikeuden mukaan Adham keräsi Suomi-Syyria-yhteisölle rahaa ilman lupaa reilut 150 000 euroa ja laittomasti vielä luvan myöntämisenkin jälkeen yli 160 000 euroa.
Oikeus katsoi Adhamin myös käyttäneen rahankeräyksellä saatuja varoja siirtolapuutarhamökkiin. Adham itse kertoi oikeudessa, että puutarhamökkirahat olivat hänen sukulaisensa rahoja, eivätkä keräysvaroja.
Hänen mukaansa keräysrahat oli käytetty avustustyöhön Syyriassa. Oikeus ei tätä selitystä uskonut.
– Käräjäoikeus katsoo, että Adham on tältä osin käyttänyt rikoksella hankittua omaisuutta hankkiakseen itselleen tai toiselle hyötyä ja peittääkseen tai häivyttääkseen omaisuuden laittoman alkuperän, oikeus toteaa.
Tuomioistuin katsoi, että puutarhamökkiostos täytti rahanpesun tunnusmerkistön, mutta koska se oli olennainen osa rahankeräysrikosta, ei tuomiota annettu syyttäjän vaatimasta rahanpesurikoksesta.
Rahojen siirto Turkkiin ei ollut rahanpesua
Oikeus totesi, että keräysvaroja oli myös siirretty Adhamin Turkkiin avaamalle pankkitilille. Tältä osin ei kuitenkaan oikeuden mukaan tullut näytetyksi, että Adham olisi siirtänyt rahoja hankkiakseen itselleen hyötyä.
– Sinällään epäilemättä rahan siirtämisellä turkkilaiseen pankkiin on saatettu se käytännössä suomalaisten viranomaisten ulottumattomiin, mutta tämän ei voida katsoa täyttävän sellaisenaan rahanpesun tunnusmerkistöä, tuomiossa sanotaan.
Varoja oli myös käytetty Helsingin Mannerheimintiellä sijainneen liikehuoneiston vuokranmaksuun, mutta oikeus katsoi, että tiloja käytettiin yhdistyksen toimintaan. Näin ollen oikeus ei pitänyt vuokranmaksua rikollisena. Muilta osin oikeus katsoi, että rahoja ei käytetty muuhun kuin ilmoitettuun tarkoitukseen vaikka kuiteissa olikin epäselvyyksiä.
Kertoi, ettei tiennyt luvan tarpeesta
Syytteet pääosin kiistänyt Adham kertoi oikeuskäsittelyn aikana, että päätti perustaa Suomi–Syyria-yhteisön seurattuaan sivusta ”live-teurastusta” Syyriassa. Hän kertoi ehtineensä tehdä kuusi matkaa Syyriaan ennen kuin perusti yhdistyksen toiminnan taustaksi.
Adham sanoi, että hän ei kerännyt rahaa tahallaan ilman lupaa, koska ei tiennyt tarvitsevansa sellaista.
– Hän tuli tietoiseksi rahankeräysluvan tarpeesta vasta vuonna 2015. Tällä perusteella voidaan todeta, että Adham ei ole ottanut riittävästi selvää asioista toiminnan alkuvaiheessa, Adhamin kirjallisessa vastauksessa syytteeseen todetaan.
Hän sanoo hakeneensa varainkeruulupaa yhden tilikauden jälkeen. Tässä vaiheessa yhdistys oli hänen mukaansa jo varsin tunnettu.
Aikaisemmat tuomiot kovensivat rangaistusta
Usein lievät vankeustuomiot tuomitaan ehdollisena, mutta Adhamin osalta oikeus katsoi, ettei ehdollinen vankeus ole riittävä rangaistus.
– Nyt syyksiluetut teot ja hänen aiemmat rangaistuksensa osoittavat, että hän toimii jatkuvasti lain kielloista ja käskyistä piittaamattomasti eikä ehdollisilla rangaistuksilla ole mitä ilmeisimmin häneen ojentavaa vaikutusta, joten häneen ei voida soveltaa ehdollista rangaistusta koskevia säännöksiä.
Adham tuomittiin vuosi sitten Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Hän valitti tuomiosta hoviin, mutta perui valituksensa myöhemmin.