maanantai 26. marraskuuta 2018

Ilta-Sanomat: Sisäministeriössä ideoidaan nyt ”maahanmuuton Tinderiä”

Ilta-Sanomat: Sisäministeriössä ideoidaan nyt ”maahanmuuton Tinderiä” 26.11.2018
Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen väläyttää maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmää 13.8.2018

Työnantaja voisi valita työntekijän esikarsitusta katalogista, ministeriöissä suunnitellaan.
MAHDOLLISTEN maahanmuuttajien pisteytyksessä on haettu oppia Kanadasta. Maassa on hyviä kokemuksia järjestelmästä, jolla maahan tulijoita pisteytetään esimerkiksi kielitaidon ja ammattiosaamisen mukaan.

Kanada pyrkii aktiivisesti houkuttelemaan maahan osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa. Hakijat pisteytetään erityisessä hakuportaalissa.

Kanadan kokemukset ovat innoittaneet sisä- ja työministeriöt ideoimaan järjestelmää, jossa kiinnostuneet maahantulijat ja työvoimaa tarvitsevat työnantajat voisivat löytää toisensa.

– Se olisi tällainen työperäisen maahanmuuton Tinder, sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoo.

AJATUKSENA on, että Suomeen tulosta kiinnostunut ammattilainen voisi ilmoittaa itsensä ja osaamisensa suomalaiseen järjestelmään. Tämän jälkeen viranomaiset voisivat tarkistaa hänen taustansa. Jos hakijalla olisi Suomessa tarvittua osaamista, hänet lisättäisiin hyväksyttyjen hakijoiden pooliin.

Jos suomalainen yritys löytäisi järjestelmästä itselleen sopivan työntekijän, se voisi luottaa siihen, että tarvittavat luvat hoituisivat nopeasti.

Nykyisin työlupaa voi hakea vasta, kun työnantaja on jo löytänyt haluamansa työntekijän. Luvan saaminen kestää useita kuukausia.

Lopputulos olisi siis eräänlainen esikarsittu katalogi henkilöistä, jotka täyttävät tietyt edellytykset, Mykkänen kuvaa. Järjestelmän avulla etenkin pienten yritysten olisi helpompaa löytää työvoimaa EU:n ulkopuolelta.

Pooli ei poistaisi käytöstä nykyisiä mahdollisuuksia hakeutua Suomeen.

– Tässä ei ole kysymys siitä, että estettäisiin hakemasta Suomesta töitä ihan omillaan. Työnantajathan ovat parhaita arvioimaan sitä, millainen hakija heille on tarpeellinen. Tarkoitus olisi tarjota myös uusia tapoja löytää ja rekrytoida ulkomaista työvoimaa.

Järjestelmä on vielä ajatuksen asteella. Pohdittavana on vielä se, olisiko järjestelmälle riittävästi käyttöä Suomen kokoisessa maassa ja olisiko valtio oikea taho sen ylläpitäjäksi.

__________________________

Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen väläyttää maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmää

Mykkänen harmitteli maanantaina, kuinka vaikeaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen turvapaikanhakijan palauttaminen on.

- Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) täsmentää, että luku 100 000 on vain yksi mahdollisista skenaarioista, joihin varaudutaan.
- Toistuvien turvapaikkahakemusten jättämistä pyritään suitsimaan valmisteilla olevilla lakiuudistuksella.
- Myös työperäisten maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmä on ollut pöydällä, Mykkänen kertoo.

Viime viikolla uutisoitiin Suomen pyrkivän varautumaan jopa 100 000 turvapaikanhakijaan. Aamulehti kirjoitti aiheesta jutun, jossa kerrottiin myös niin sanotusta sote-solmusta, joka vaikeuttaa varautumista suuriin turvapaikanhakijamääriin. Turvapaikanhakijoiden alueellinen hoitaminen siirtyisi sote- ja maakuntauudistuksen myötä ely-keskuksilta maakunnille, ja päävastuu toiminnasta sisäministeriöltä Maahanmuuttovirastolle.

Maanantaina sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi puheenaihetta osittaiseksi uutisankaksi.

- Luku 100 000 ihmistä on yksi skenaarioista, jotka on valittu harjoitukseen. Sitäkin pitää miettiä, jotta me emme ole muiden armoilla, jos jokin ilmansuunta alkaisi työntää ihmisiä rajoille, Mykkänen selittää.

Mykkänen sanoo, että sisäministeriön tavoitteena on, että tilannetta, jossa Suomen rajalle ilmestyisi vaikkapa kuukaudessa 100 000 ihmistä, ei pääsisi syntymään.
Toistuva hakeminen vaikeutuisi

Viime viikolla Maahanmuuttovirasto tiedotti, että tällä hetkellä noin puolet turvapaikkahakemuksista ovat uusintahakemuksia. Mykkänen sanoo, että on olemassa riski, että uusintahakemuksia käytetään myös viivytystarkoituksessa.

- On ihan oikein, että voi uusia hakemuksen, jos siihen on olemassa jokin selvä syy. Jos esimerkiksi ensimmäiseen hakemuksen puhuttelussa ei saa asiaansa jostain syystä kuuluviin, on perusteltua uusia hakemus. Mutta jos tarkoitus on viivyttää lopullisen kielteisen päätöksen saamista, koko järjestelmä lamautuu ja tämä johtaa asiallisten hakijoiden mustamaalaukseen.

Sisäministeri sanoo, että tällä hetkellä on käynnissä valmistelu lakimuutoksesta, joka vaikeuttaisi toistuvien hakemuksien jättämistä. Valmisteltava lakimuutos mahdollistaisi ensimmäisen uusintahakemuksen tekemistä kevyellä kynnyksellä, mutta sitä seuraavissa on myös tuotava esille, miksi aiemmilla kerroilla ei joitain asioita ole tuotu esille.

Mykkänen harmittelee, kuinka hankalaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttaminen on. Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen taannoinen protesti palautettavan ulkomaalaisen puolesta Finnairin lentokoneessa herätti keskustelua, joka Mykkäsen mielestä osoitti, että suomalaisten vahva enemmistö luottaa viranomaisiin.

- Suurin osa näkee asian niin, että ei voida mennä kohti yhteiskuntaa, jossa lentokoneessa toimitaan kapteenin ohjeiden vastaisesti ilman seuraamuksia -- tai että tällainen olisi hyväksyttävää.

- Semminkin, kun palautettava on lentokoneessa, ei voi tietää, onko hän rikosten takia käännytettävä vaiko pelkästään kielteisen turvapaikkapäätöksen takia palautettava, Mykkänen jatkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon kanssa Mykkänen sanoo olevansa eri mieltä, onko mainitunlainen kansalaistottelemattomuus hyväksyttävää.

- Toisekseen Aallon esitys, että palautukset tulisi keskeyttää, on täysin suhteeton. Jos nyt keskeytettäisiin palautukset, koko järjestelmä romuttuisi ja turvapaikan voisi käytännössä saada vain ilmoittamalla.

Mykkänen haluaa haastaa Aaltoa kysymyksellä.

- Koen itsekin tuskaa lukiessani esimerkiksi ihmisestä, jolla on vaikea tilanne palata vaikkapa Kabuliin tai Bagdadiin. Mutta voisivatko Touko Aallon mielestä kaikki kabulilaiset tai bagdadilaiset, siis kymmenet miljoonat ihmiset, muuttaa turvapaikan saavina Suomeen?
Pisteytysjärjestelmä

Jotta Suomeen saataisiin enemmän osaavaa työperäistä maahanmuuttoa, Mykkänen väläyttää mahdollisuutta pisteytysjärjestelmän käyttöönottoon, jollainen on esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa käytössä.

- Pisteytysmallia on suunniteltu ja se vaatii hallitustason mietintää. Ulkomaalainen voisi saada vaikka kahdeksi vuodeksi pisteytyksen kautta oleskeluluvan Suomeen.

Pisteytysmallin mahdollisuuden lisäksi Mykkäselle akuutimpi kehityskohde on työlupajonon tuntuva lyhentäminen. Tällä hetkellä Uudellamaalla työperäisen maahanmuuton työlupaa saa jonottaa jopa kahdeksan kuukautta. Tämä olisi tarkoitus vähintään puolittaa, Mykkänen sanoo.