Yle: Evan kysely: Maahanmuuttoasenteet muuttuneet myönteisemmiksi – "Oulun tapahtumat eivät vaikuttaneet asenteisiin mitenkään" 18.3.2019
EVA: Suomalaisten maahanmuuttoasenteet pehmenevät, mutta muutos on hidas
Härmä sulaa -EVA Analyysi (pdf)
Maahanmuuttopolitiikkaa ei saa kuinkaan höllentää. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA kysyi arvoista ja asenteista 2000 henkilöltä.
Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva selvitti kansalaisten asenteita maahanmuuttoon kyselyllä 2000 henkilölle. Tietoja kerättiin viime syksynä ja nyt tammi-helmikuussa. Vastaavia kyselyitä on tehty aiemminkin.
– Kyselyn tärkein tulos on se, että suomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat muuttuneet myönteisemmmiksi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, toteaa Evan Tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.
–Yksittäisin suurin muutos on se, että suomalaiset ajattelee nykyään niin, että meidän maassamme todella tarvitaan ulkomailta tulevia ihmisiä töihin, Haavisto kertoo.
Kyselyn tiedonkeruut tehtiin ennen ja jälkeen Oulussa paljastuneita epäilyjä maahanmuuttajien seksuaalirikoksista.
– Oulun tapahtumat eivät vaikuttaneet suomalaisten yleisiin maahanmuuttoasenteisiin oikeastaan mitenkään.
Kansa jakautunut
Myönteisyyden kasvusta huolimatta iso osa suomalaisista suhtautuu edelleen varautuneesti maahanmuuttoon. Kyselyn mukaan 52 prosenttia katsoo, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa. Näkemykset eroavat kuitenkin suuresti puolueittaan.
– Vihreitä, vasemmistoliittoa ja Rkp:tä äänestävien maahanmuutoasenteet ovat melkein kaikilla mittareilla hyvin myönteisiä. Vastaavasti perussuomalaisia ja sinisiä äänestävät ovat toisessa ääripäässä vieläpä siten, että perussuomalaisten maahanmuuttoasenteet ovat selvästi torjuvampia kuin sinisten, Haavisto kertoo.
– Muiden puolueiden äänestäjät sijoittuvat näiden kahden ryhmän välimaastoon siten, että ovat selvästi lähempänä maahanmuuttomyönteistä siipeä.
Perussuomalaisten asenteet ovat ihan omilla luvuillaan kuin väestö keskimäärin, Haavisto kertoo tuloksista.
Ei saa höllätä
Vaalikentille kirmaaville kansanedustajaehdokkaille kysely tarjoaa mielenkiintoisen vastakohtaisuuden tulevien päätösten pohjaksi.
– Pieni paradoksi on, että maahanmuuttoon sinänsä suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin, mutta politiikkaa ei haluta höllentää. Pikemmin toivottaisiin että maahanmuuttopolitiikkaa pyrittäisiin kiristämään koko Euroopan unionin laajuisesti, Haavisto kertoo.
Kyselyn mukaan aimmista vaaleista tuttua maahanmuuton vastaisuuden nousua ei nyt ole havaittavissa.
– Se on yllättävää. Vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaalien alla maahanmuuton vastaisuus lähti kasvuun, mutta nyt tällaista ei ole havaittavaissa.
Kysely maahanmuutosta on osa EVAn Arvo- ja asennetutkimusta. Syksyn tiedot kerättiin 24.9.–4.10.2018 ja talven tiedot 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.