torstai 12. marraskuuta 2009

HS: Suomi ei pysty vastaanottamaan kiireellistä hoitoa vaativia pakolaisia

Helsingin Sanomat: Suomi ei pysty vastaanottamaan kiireellistä hoitoa vaativia pakolaisia 12.11.2009

Eri puolilla maailmaa odottaa Suomeen pääsyä vajaat 30 kiireellistä sijoitusta tarvitsevaa pakolaista, joille ei järjesty Suomesta kuntapaikkaa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on pyytänyt Suomelta näiden hätätapauksiksi luokiteltujen pakolaisten sijoittamista jo kuukausia sitten, ja Suomi on sitoutunut sijoittamaan heidät viipymättä.

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt heille oleskeluluvat jo viime heinäkuussa.

Maahanmuuttovirasto on Työ- ja elinkeinokeskusten kautta tarjonnut heitä eri puolille Suomea, mutta yksikään kunta ei ole suostunut ottamaan heitä vastaan.

Joukossa on muun muassa afrikkalaisia, sotien ja levottomuuksien jäljiltä vaikeista lääketieteellisistä vaivoista kärsiviä suurperheiden äitejä lapsineen.

Kuntien nihkeän suhtautumisen yhtenä syynä on rahakiista valtion ja kuntien välillä.

Valtio maksaa pakolaisten sijoittamisen kolmen ensimmäisen vuoden kulut ja lisäksi erityistä tukea tarvitsevien kulut jopa kymmenen vuoden ajan.

Kuntien mielestä valtion maksama korvaus on liian pieni. Korvauksiin on suunnitteilla korotuksia ensi vuoden budjetissa.

Toisena syynä on Suomesta turvapaikkaa hakevien määrän roima kasvu parin viime vuoden aikana.

Kuntien maahanmuuttajapalveluiden henkilökunta ja rahat eivät tahdo riittää kaikkien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamiseen.

Suomi on joutunut ilmoittamaan UNHCR:lle, että se ei toistaiseksi pysty vastaanottamaan niin sanottuja hätätapauksia.

Heitä on viime vuosina otettu noin sata vuosittain.

-----

Milad Khalid pelkää palautusta Suomesta

Milad Khalid tuli tiistaina Suomeen Ruotsista. Hän ei tiedä, palautetaanko hänet Ruotsiin vai saako hän jäädä tänne. Perheeseensä Irakissa hän ei ole saanut yhteyttä pitkään aikaan.

Bagdadilainen Milad Khalid on tullut yksin Ruotsista Suomeen. Kun Ruotsi alkoi palauttaa irakilaisia ja poliisi haki hänen ystävänsä, Khalid päätti paeta Suomeen. "Olen aivan toivoton", hän sanoo. Vastaanottokeskus on hänestä ankea ja pelottava, eikä hänellä ole aavistustakaan, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Afganistanista tulleet nuorukaiset eivät halua kertoa paljon itsestään, koska he eivät ole vielä olleet poliisikuulustelussa. He ovat odottaneet sitä jo kaksi kuukautta.

Kyläsaari on niin sanottu transit-keskus, josta tulijoiden pitäisi päästä mahdollisimman pian jonnekin muualle, ellei heitä käännytetä Suomesta pois. Mutta minne mennä, kun maaseudunkin vastaanottokeskukset ovat täynnä?

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mukaan noin 300 oleskeluluvan jo saanutta odottaa vastaanottokeskuksissa sijoitusta kuntiin.

Turvapaikanhakijoiden määrän tuplaantuminen parin vuoden aikana on nyt johtanut siihen, että joka paikassa on viivettä.

Afganistanilaisia ei päästä kuulemaan, heille ei päästä tekemään oleskelulupapäätöstä ja kun he viimein sellaisen saavat, heille ei löydy asuntoa tai sijoituspaikkaa kunnista.