torstai 12. marraskuuta 2009

Aamulehti: Vanhanen pelkää Ruotsin kaltaista pakolaisryntäystä Suomeen

Aamulehti: Vanhanen pelkää Ruotsin kaltaista pakolaisryntäystä Suomeen 12.11.2009
Taustaa:
Mediaseuranta: HBL: Vanhanen ei siedä rasismia 14.1.2009

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) pelkää, että Suomeen pyrkii pian yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin.

Hän arvioi, että pakolaisten puskaradio ei ole vielä löytänyt Suomea, vaikka hakijat ovat lisääntyneet tuhansilla kolmen viime vuoden aikana.

- Meidän turvapaikanhakijamäärämme on ehkä kolmasosa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Meidän kohdalla, jotka pelkäämme kustannuksia, riski on se, että meidät löydetään yhtä laajasti, Vanhanen sanoo.

Viime vuosien hakijapiikki voi olla vasta alkua.

- Ei pitäisi julkisesti sanoa, mutta jos meidät löydetään yhtä laajasti kuin muut Pohjoismaat, hakijoita voi olla jopa 20 000.

Vanhanen ei lämpene maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) ehdotukseen kuntien pakottamisesta ottamaan vastaan pakolaisia.

- Hallituksen yleislinja on se, että pyrimme välttämään uusia velvollisuuksia kunnille. Meillä on löytynyt kohtuullisesti kuntia, jotka ovat valmiita ottamaan pakolaisia.

Vanhanen siirtäisi painopisteen pakolaisista työperäiseen maahanmuuttoon, koska huoltosuhde on taitekohdassa.

Vanhanen sanoo laskelmien osoittavan, että viisimiljoonaisessa Suomessa pitäisi asua 20 vuoden päästä 7-8 miljoonaa ihmistä, jotta työtä tekevät voisivat elättää vanhukset. Tämä ei ole mahdollista.

Lue Vanhasen ajatuksia lisää torstain Aamulehdestä.

Toni Viljanmaa

_______________________________

STT

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) pelkää, että Suomeen tulevien turvapaikahakijoiden määrä kasvaa rajusti. Hän sanoo Aamulehdessä, että Suomeen saattaa pian pyrkiä yhtä paljon hakijoita kuin muihin Pohjoismaihin.

"Ei pitäisi julkisesti sanoa, mutta jos meidät löydetään yhtä laajasti kuin muut Pohjoismaat, hakijoita voi olla jopa 20 000", Vanhanen sanoi Aamulehdelle.

Turvapaikanhakijoita arvioidaan tulevan tänä vuonna Suomeen noin 6 000. Hakijamäärät ovat kasvaneet reilusti viime vuosina.

"Meidän turvapaikanhakijamäärämme on ehkä kolmasosa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Meidän kohdalla, jotka pelkäämme kustannuksia, riski on se, että meidät löydetään yhtä laajasti", Vanhanen muotoili.

Vanhanen muistuttaa, että maahanmuutolla voi vaikuttaa huoltosuhteeseen vain pieniltä osin. Hän toivoo kuulevansa valtaväestöltä maltillisia mielipiteitä maahanmuutosta.

"Osa kansalaisista asennoituu maahanmuuttoon hyvin tunneperäisesti. Heille se on joko-tai-kysymys. Se vaihe on ohi, sillä maahanmuutto on tosiasia."

_________________________

YLE Uutiset

Aamulehden haastattelema pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pelkää pohjoismaista pakolaisvirtaa. Vanhanen ei lämpene maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ehdotukselle kuntien pakottamisesta ottaa vastaan pakolaisia.

Suomen turvapaikanhakijamäärät ovat kolmasosa muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Vanhanen sanoo Aamulehden haastattelussa, että hän siirtäisi painopisteen pakolaisista työperäiseen maahanmuuttoon. Hän perustaa näkemyksensä siihen, että Suomen huoltosuhde on taitekohdassa. Laskelmien mukaan Suomessa pitäisi asua 20 vuoden kuluttua 7-8 miljoonaa ihmistä enemmän, jotta työtä tekevät voisivat elättää vanhukset.

Vaikka pääministeri Vanhanen torjuu Thorsin ehdotuksen, hän korostaa työperäisten maahanmuuttajien tärkeyttä ja avaisi rajat osaajille.