torstai 12. marraskuuta 2009

HS: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen ex-johtajat syytteessä tänään

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen ex-johtajat syytteessä tänään 12.11.2009
Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen ex-johtajat kiistivät rikokset
Taustaa:
Mediaseuranta: HS: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen rikossyytteet koventuneet 14.5.2009

Maahanmuuttajien tuki -järjestön kahdelle entiselle johtajalle luetaan syytteet avustusrikoksista Helsingin käräjäoikeudessa tänään torstaina. Syyttäjä ja ulkoministeriö vaativat heille rangaistusta 148 000 euron käyttämisestä väärään tarkoitukseen.

Kehitysyhteistyörahat olisi pitänyt käyttää orpojen ja pakolaisten kouluttamiseen Somaliassa sekä prostituoitujen ja hyväksikäytettyjen nuorten tukemiseen Filippiineillä.

Syytteet avustusten väärinkäytöstä ja kirjanpitorikoksesta on nostettu toiminnanjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineita miehiä vastaan. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syyttäjä vaatii rangaistusta toiselle entiselle johtajalle myös hänen toimistaan Sosiaalisen yrittäjyyden tuki ry:ssä. Syyttäjän mukaan mies syyllistyi tässä yhdistyksessä kirjanpitorikokseen ja rekisterimerkintärikokseen.

Maahanmuuttajien tuki perustettiin vuonna 1994. Se ilmoitti tavoitteekseen "maahanmuuttajien ja maahanmuuttajaorganisaatioiden täysivaltaistamisen sekä maahanmuuttajien työllistymisedellytysten parantamisen".

Yhdistys lopetti toimintansa 2005.

Tukihanat olivat tuolloin ainakin osittain sulkeutuneet sotkujen vuoksi.

---

Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen ex-johtajat kiistivät rikokset

Maahanmuuttajien tuki -yhdistyksen entiset johtajat kiistivät rikkoneensa lakia, mutta myönsivät osan tukiepäselvyyksistä avustusrahoja koskevassa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Heitä syytetään poikkeuksellisen mittavasta avustusrahojen väärinkäytöstä.

Osa väitetyistä rikoksista on heidän mielestään jo vanhentunut. Epäselvyydet koskevat vuosia 2001–2005.

Syyttäjä Jaakko Tapalan ja ulkoministeriön mukaan yhdistyksen entinen hallituksen puheenjohtaja ja entinen toiminnanjohtaja ovat käyttäneet ainakin 139 000 euroa ulkoministeriön avustusrahoja vastoin niiden käyttötarkoitusta.

Rahoilla oli määrä tukea Somalian Bosasossa 7–16-vuotiaiden orpojen ja pakolaisten koulutusta. Filippiineillä oli määrä vähentää lapsiprostituutiota ja köyhyyttä sekä edistää tasa-arvoa.

Syyttäjän ja ministeriön mukaan hankkeissa on paljon epäselvyyksiä.