Järjestöt arvostelevat kaavailtuja ulkomaalaislain tiukennuksia
Pakolaisapu: Suomen Pakolaisapu vetoaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden puolesta
Pakolaisapu: Kansalaisjärjestöt valmisteilla olevasta ulkomaalaislaista: Rajoitukset nuorten perheenyhdistämiseen kohtuuttomia
Pakolaisapu: Suomen Pakolaisapu vetoaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden puolesta
Pakolaisapu: Kansalaisjärjestöt valmisteilla olevasta ulkomaalaislaista: Rajoitukset nuorten perheenyhdistämiseen kohtuuttomia
Hallitus haluaa tiukentaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden ehtoja. Valtioneuvoston torstaina hyväksymän esityksen mukaan turvapaikanhakija, jolla ei ole esittää matkustusasiakirjaa, saisi tehdä töitä vasta puolen vuoden maassaolon jälkeen.
Nykyisin kaikki turvapaikanhakijat voivat tehdä töitä kolmen kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen.
Myös perheen yhdistämiseen kaavaillaan tiukennuksia. Ehdotuksen mukaan muun muassa yksin tulleen lapsen tai nuoren perheelle myönnettäisiin oleskelulupa Suomessa vain silloin, kun hakija on alaikäinen oleskeluluvan ratkaisuajankohtana. Tällä hetkellä ratkaisevaa on lapsen tai nuoren ikä hetkellä, jolla hakemus jätetään.
Hallitus esittää myös esimerkiksi, että oleskeluluvanhakijan iän oikeuslääketieteellisestä määrityksestä säädettäisiin laissa. Tällä hetkellä määrityksestä ei ole säännöksiä, vaan ikä määritetään poliisin tai maahanmuuttoviranomaisten pyynnöstä.
Ehdotuksen mukaan ikä määritettäisiin kuitenkin vain silloin, kun on aihetta epäillä, että hakija ei ole kertonut todellista ikäänsä.
_______________________________
Järjestöt arvostelevat kaavailtuja ulkomaalaislain tiukennuksia
Kansalaisjärjestöt pitävät kohtuuttomina ulkomaalaislakiin kaavailtuja tiukennuksia erityisesti nuorten perheenyhdistämisen osalta. Hallitus ehdottaa, että yksin tulleen lapsen tai nuoren perheelle myönnettäisiin oleskelulupa vain, jos hän on alaikäinen luvan ratkaisuajankohtana. Järjestöt huomauttavat, että lupapäätökseen voi kulua vuosia.
Pakolaisneuvonta, Suomen Punainen Risti, Amnesty Internationalin Suomen osasto, Lastensuojelun Keskusliitto ja Suomen Pakolaisapu toteavat, ettei esitys ole yhdenvertainen, koska pakolaisina Suomeen tulleiden perheenyhdistämisprosessien kestot ovat huomattavasti pidemmät kuin esimerkiksi EU-kansalaisten käsittelyajat.
Järjestöt pitävät hankalana myös hallituksen ehdotusta oleskeluluvan hakijan iän oikeuslääketieteellisestä määrityksestä. Järjestöt vaativat vähintäänkin, että viranomaisten tulkinta lääketieteellisen iän arvioinnin tuloksesta olisi valituskelpoinen.
Järjestöjen mielestä olisi pitänyt pitää myös ennallaan säädös, jonka mukaan kaikilla turvapaikanhakijoilla on oikeus työntekoon kolmen kuukauden maassaolon jälkeen. Järjestöt ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että hallitus päätyi pidentämään ilman matkustusasiakirjaa olevien maassaoloehdon puoleen vuoteen eikä aiemmin suunniteltuun 12 kuukauteen.
Järjestöt huomauttavat, että myös EU:n komissio on ehdottanut, että aika, jona turvapaikanhakija ei saa tehdä töitä saisi olla enimmillään kuusi kuukautta.
Järjestöjen mukaan työnteko-oikeuden rajoittaminen sekä heikentää lähes kaikkien turvapaikanhakijoiden asemaa että lisää riskiä heidän ajautumisestaan harmaille työmarkkinoille.
Lakimuutoksella halutaan kannustaa oikean henkilöllisyyden kertomiseen turvapaikkaprosessissa, mutta järjestöjen mukaan ei ole olemassa faktatietoa siitä, kuinka yleistä aitojen asiakirjojen hävittäminen on.
Järjestöt jättivät muistionsa asiasta torstaina eduskuntaryhmille.
_______________________________________________
Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijoiden ikätestit lisätään ulkomaalaislakiin
Hallitus lisää turvapaikanhakijoiden ikätestauksen ulkomaalaislakiin. Testejä on tehty ilman lakiakin, minkä vuoksi esimerkiksi apulaisoikeusasiamies on puuttunut tilanteeseen.
Lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle perjantaina.
Testejä tarvitaan, koska hakijan alaikäisyys vaikuttaa hakuprosessiin.
Mikäli hakija kieltäytyisi tutkimuksesta, kohdeltaisiin häntä täysi-ikäisenä hakijana.
Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mukaan jo pelkkä puhuminen ikätesteistä on vähentänyt alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää.
_____________________________________
Satakunnan Kansa/STT: Turvapaikanhakija pääsee töihin entistä hitaammin
Valtaosa turvapaikanhakijoista joutuu vastedes odottamaan töihin pääsyä entistä pitempään. Hallituksen esityksen mukaan hakijat saisivat työskennellä vasta puolen vuoden oleskelun jälkeen, jos heillä ei ole passia. Muut pääsisivät yhä töihin kolmen kuukauden jälkeen.
– Toivomme, että tämä viesti leviää, että ei kannata hävittää asiakirjoja, kertoi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) torstaina.
Pakolaisjärjestöjen mukaan monissa maissa on mahdotonta saada passia. Lainmuutos vaikeuttaa kotoutumista ja ruokkii muukalaisvihaa, järjestöt varoittavat.
– Sehän on parasta kotoutumista, että ihmiset pääsevät laillisille työmarkkinoille mahdollisimman nopeasti, sanoi Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko.
Noin 80 prosenttia turvapaikanhakijoista saapuu ilman passia. Viranomaiset epäilevät, että osa hävittää asiakirjansa vaikeuttaakseen palauttamista kotimaahan.