torstai 11. maaliskuuta 2010

Keskisuomalainen: Tiukat ehdot rajoittavat televalvontaa rajoilla

Keskisuomalainen: Tiukat ehdot rajoittavat televalvontaa rajoilla 11.3.2010

Rikosten torjuntaan erikoistuneille rajavartijoille tuleva oikeus telekuunteluun jää odotettua tehottomammaksi. Telekuuntelun ja -valvonnan perusteeksi ei riitä, että tutkittavana on törkeä laittoman maahantulon järjestäminen.

Telekuuntelua ja -valvontaa saa käyttää apuna vasta silloin, kun laittomaan maahantuloon liittyy ihmiskauppaa.

Ehdotettuun lainmuutoksen perehtynyt eduskunnan hallintovaliokunta pitää tätä ongelmallisena rikostutkinnan kannalta. Usein tutkinta koskee aluksi vain törkeän maahanmuuton järjestämistä. Vasta myöhemmin selviää, että asiaan mahdollisesti liittyykin ihmiskauppaa.

Valiokunta ei kuitenkaan ehdota ongelmapykälän korjaamista, kun eduskunta piakkoin hyväksyy rajavartiointia koskevan lainmuutoksen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta oli omassa lausunnossaan pitänyt merkityksellisenä sitä, että televalvonta sallitaan vain ihmiskaupparikosten selvittelyssä.

Televalvonnalla tarkoitetaan sen selvittämistä, mihin numeroon puhelimesta on soitettu ja mistä numeroista tuleviin puheluihin on vastattu. Myös puhelimen sijainti voidaan selvittää. Telekuuntelussa kysymys on puhelujen kuuntelemisesta.