torstai 2. joulukuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Kotoutumisen seuranta tehostuu

Sisäasiainministeriö: Kotoutumisen seuranta tehostuu 2.12.2010

Sisäasiainministeriössä on kehitetty kotouttamisen, kotoutumisen ja etnisten suhteiden seurantajärjestelmää. Sen avulla saadaan tietoa maahanmuuttajien elinoloista, heidän kotoutumiseen liittyvistä näkemyksistä sekä julkisen sektorin tarjoamien palveluiden riittävyydestä ja saatavuudesta. Seurantatietoa saadaan sekä valtakunnalliselta, alueelliselta että paikalliselta tasolta.

Kotoutumista seurataan useilla mittareilla. Seurantajärjestelmä koostuu:

- maahanmuuttajabarometrista
- palveluseurantakyselystä
- maahanmuuttajien elinoloja ja julkista palvelutarjontaa kuvaavista indikaattoreista, jotka liittyvät mm. kielitaitoon, koulutukseen, työllistymiseen ja muuhun osallistumiseen yhteiskunnassa.

Tietoa päätöksenteon tueksi

Seurantajärjestelmän välineet tuottavat tietoa säännöllisesti. Tulokset kootaan ja arvioidaan joka neljäs vuosi kotoutumisen tilan kokonaiskatsauksessa, joka on suunniteltu toteutettavaksi ensimmäisen kerran vuonna 2013. Kokonaiskatsauksen tarkoitus on tuottaa tietoa poliittisen ja muun päätöksenteon taustaksi. Sen avulla voidaan arvioida kotouttamistoimien riittävyyttä ja vaikuttavuutta sekä etnisten suhteiden tilaa.

Seurantajärjestelmä parantaa maahanmuuttajien kotoutumisen seurantaa kokoamalla yhteen hajallaan olevaa tietoa kotouttamisesta ja kotoutumisesta.

Seurantajärjestelmää on kehitetty vuosina 2009-2010. Kyseisenä aikana on koottu indikaattoreita ja kehitetty kotoutumista arvioivia kyselyitä. Maahanmuuttajille suunnatun kyselyn (maahanmuuttajabarometri) sekä kunnille ja TE-toimistoille suunnattujen kyselyjen (palvelutarjontakyselyt) toimivuutta on testattu käytännössä.

Kyselyiden tulokset ja indikaattoriesite löytyvät osoitteesta www.intermin.fi/suomi/kotoutumisenseuranta