keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Pakolaiskiintiössä painotetaan heikossa asemassa olevia

Sisäasiainministeriön tiedote: Pakolaiskiintiössä painotetaan heikossa asemassa olevia 8.12.2010

Maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä keskusteli tänään vuoden 2011 pakolaiskiintiön kohdentamisesta. Pakolaiskiintiö on edellisvuosien tapaan 750 henkilöä. Ministeriryhmä puolsi sisäministeriön esitystä, jonka mukaan ensi vuonna otetaan kiintiöpakolaisina vastaan 200 myanmarilaista pakolaista Thaimaasta, 150 Kongon pakolaista Ruandasta ja 300 afganistanilaista pakolaista Iranista. Lisäksi Suomi varautuu 100 hätätapauksen vastaanottamiseen. Hätätapaukset ovat kiireellistä sijoitusta vaativia pakolaisia.

Suomen vastaanottamat kiintiöpakolaisryhmät säilyvät pääosin ennallaan. Pakolaiskiintiön kohdentaminen perustuu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n esitykseen.

Kongolaisia pakolaisia Ruandasta Suomi on ottanut vastaan vuodesta 2007. Suomi on valinnoissaan erityisesti painottanut haavoittuvassa asemassa olevia yksinäisiä naisia lapsineen. Ruandassa on noin 53 000 kongolaista pakolaista. He elävät pakolaisleireillä.

Afganistanilaisia pakolaisia Suomi ottaa vastaan tätä vuotta enemmän. Afganistanilaisten pakolaisuus Iranissa ja Pakistanissa on jatkunut vuodesta 1979 lähtien. Afganistanilaiset pakolaiset Iranissa ovat yksi UNHCR:n uudelleensijoituksen painopisteistä.

Myanmarilaisten pakolaisten tilanne Thaimaassa on pitkittynyt. Thaimaassa arvioidaan olevan noin 150 000 pakolaista, joilla ei ole mahdollisuutta palata kotiin. Myanmarilaisia pakolaisia Suomi on vastaanottanut vuodesta 2005.