lauantai 3. marraskuuta 2012

Hbl: Rasismen knackar på lokalpolitikens dörr

Hbl: Rasismen knackar på lokalpolitikens dörr 3.11.2012

Sannfinländarnas valseger drar in ett antal utpräglade invandringskritiker i lokalpolitiken. Det kan äventyra samarbetet och inflammera debattklimatet i flera kommuners fullmäktige, säger förtroendevalda som Hbl talat med.

Braksegern i kommunalvalet ger Sannfinländarna 752 nya platser i kommunernas fullmäktige över hela landet. Hur partiets främlingsfientliga falang klarade sig vet vi inte exakt, än mindre hur falangen ska göra politik.

I Helsingfors blev Jussi Halla-aho röstmagnet, sannolikt tack vare sin invandringspolitiska profil. Under fyra gemensamma år i stadsstyrelsen har Jan D. Oker-Blom (SFP) inte upplevt samarbetet som problematiskt.

– Vi har småpratat artigt och sakligt. Halla-aho uttalar sig sällan men då han säger något har det nästan alltid en invandringsaspekt.

I riksdagen lämnade Halla-aho nyligen in en motion om att skärpa utlänningslagen. Oker-Blom påpekar att de flesta frågor om invandring, flyktingar och integration avgörs just i riksdagen. Invandringskritik är svårare att omsätta i kommunalpolitiken. Därför ser han ingen större risk för att rasismen smyger in sig i finländsk lokalpolitik.

– Men det är tråkigt om debattklimatet försvåras på grund av någon gaphals.

Rasist röstmagnet i Kemi

Det vänsterstyrda Kemi blev taget på sängen, inte så mycket för att Sannfinländarnas grupp växte till sig från en person till fyra, som för att stadens röstmagnet Harri Tauriainen plötsligt blottade sina dolda sidor i offentligheten. Han kallar sig fosterländsk patriot, nationalist och rasrealist på sin hemsida. Han vill stoppa "den islamska invasionen" och betecknar "tvångsmångkultur" som landsförräderi.

Trots att Tauriainen har suttit fyra år i Kemi stadsfullmäktige har få av kollegerna anat sig till hans läggning. De ledamöter Hbl talar med beskriver honom som en tystlåten, tillbakadragen och rentav passiv ledamot.

– Samarbetet har varit problemfritt, han har varit en så osynlig och färglös grabb. Men efter det här vet man inte hur det blir, säger Aarne Pasanen (Saml).

Kemi har fört en progressiv migrationspolitik i flera år. Samtidigt har arbetslösheten ökat och skapat en frustration som går ut över stadens maktparti Vänsterförbundet. Tauriainen vill "skicka hem" utlänningarna och stoppa "den röda maskinen".

– Jag visste att Harri hör till Halla-ahos falang, men jag kunde inte ana att han ändrat sig så här mycket. Han är helt annorlunda i andra sammanhang. Vi fortsätter gärna samarbeta med honom men det blir tungt om han tänker driva de här frågorna hårt i fullmäktige, säger Sari Moisanen (VF).

Läs en längre version av artikeln i dagens tidning


-----

Rasismi koputtaa paikallispolitiikan ovelle

Perussuomalaisten vaalivoitto veti mukaan paikallispolitiikkaan joukon selkeitä maahanmuuttokriitikoita. Se voi vaarantaa yhteistyön ja tulehduttaa keskusteluilmapiirin, sanovat Hbl:n haastattelemat valtuutetut.

Kuntavaalien jytky antaa perussuomalaisille 752 uutta paikkaa valtuustoissa ympäri maata. Ei ole vielä selvää, kuinka puolueen muukalaisvihamielinen falangi on menestynyt, vielä vähemmän millaista politiikkaa falangi aikoo harjoittaa.

Jussi Halla-ahosta tuli Helsingissä ääniharava, todennäköisesti maahanmuuttopoliittisen profiilinsa ansiosta. Jan D. Oker-Blom (rkp) ei neljän yhteisen valtuustovuoden aikana ole kokenut yhteistyötä ongelmalliseksi.
- Olemme jutelleet kohteliaasti ja asiallisesti. Halla-aho puhuu harvoin, mutta kun hän sanoo jotain, se käsittelee lähes aina maahanmuuttokysymyksiä.

Halla-aho jätti juuri eduskunnassa ulkomaalaislakia tiukentavan lakialoitteen. Oker-Blom korostaakin, että suurin osa maahanmuuttoa, pakolaisia ja kotouttamista käsittelevistä kysymyksistä päätetään juuri eduskunnassa. Maahanmuuttokritiikkiä on vaikeampaa toteuttaa kunnissa. Siksi hän ei näe suurempaa riskiä, että rasismi hiipisi suomalaiseen paikallispolitiikkaan.
- Mutta on ikävää, jos keskusteluilmapiiri huononee muutaman suunsoittajan vuoksi.

Rasistinen ääniharava Kemissä

Vasemmistojohtoinen Kemi joutui yllätetyksi, ei niinkään perussuomalaisten ryhmän kasvamisella yhdestä neljään kuin kaupungin ääniharavan Harri Tauriaisen yhtäkkiä avattua salatut sivunsa julkisiksi.

Vaikka Tauriainen on istunut Kemin valtuustossa neljä vuotta, ovat vain harvat hänen kollegoistaan aavistaneet hänen suuntautumisensa. Hbl:n haastattelemat valtuutetut kuvailevat häntä hiljaiseksi, syrjäänvetäytyväksi ja jopa passiiviseksi valtuutetuksi.
- Yhteistyö on sujunut ongelmitta, hän on ollut niin näkymätön ja väritön heppu. Mutta tämän jälkeen on vaikea sanoa, mitä tulee tapahtumaan, sanoo Aarne Pasanen (kok).

Vihreiden Tuula Sykkö kuvaa Tauriaista valtuustossa asialliseksi, vaikkakin hän on kerran vaatinut selvittämään maahanmuuton kustannuksia.
- Ja eräässä paneelikeskustelussa hän puhui säkkeihin pukeutuvista musliminaisista. Me muut panimme hänet ojennukseen.

Yhteistyötä rasismia vastaan

Vaalituloksen mukaan Tauriainen saa paikan kaupunginhallituksesta. Mutta yhteistyöllä muut puolueet voivat estää häntä, jos hän haluaa sabotoida kaupungin maahanmuuttajia.
- En tiedä, aikooko hän yrittää, mutta siinä tapauksessa äänestämme hänet nurin, sanoo Ritva Sonntag (kesk).

Kemi on ajanut monen vuoden ajan edistyksellistä maahanmuuttopolitiikkaa. Samalla työttömyys on noussut ja synnyttänyt turhautumista, joka kohdistuu kaupungin valtapuolue Vasemmistoliittoon. Tauriainen haluaa "lähettää kotiin" ulkomaalaiset ja pysäyttää "punakoneen".
- Tiesin Harrin kuuluvan Halla-ahon falangiin, mutta en arvannut hänen muuttuneen näin paljon. Hän on aivan erilainen toisissa yhteyksissä.

[...]

Tällainen on Kemin ääniharava
- Harri Tauriainen kutsuu itseään kotisivuillaan isänmaalliseksi patriootiksi, nationalistiksi ja roturealistiksi. Hän haluaa pysäyttää "islamilaisen invaasion" ja kuvaa "pakkomonikulttuuria" maanpetokseksi.
- Ei "turvapaikkaturismille" on yksi Tauriaisen iskulauseista. Hän neuvoo maahanmuuttajia olemaan maassa maan tavalla tai palaamaan. Hän ei hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoa eikä "pakkoruotsia".
- ”On se kumma, kun tätä värillistä ihmiskunnan roskasakkia ei saada Suomessa kuriin. Ei muuta kuin postimerkki perseeseen ja karkoitus Suomesta iäksi.”, on Tauriainen kirjoittanut aiemmin. Hän vahvistaa Pohjolan Sanomien haastattelussa edelleen seisovansa kirjoittamansa takana ja kertoo maahanmuuttokritiikin olleen syy liittyä Perussuomalaisiin.


Muukalaisvihamielisiä valtuutettuja
Jarmo Kyyrö, Vieremä. Jakaa rasistista materiaalia Facebookissa.
Harri Tauriainen, Kemi. Kutsuu itseään "roturealistiksi".
Risto Helin, Vaasa. On herättänyt huomiota "Blood & Honour"-paidalla.
Jani Viinikainen, Kangasala. Käyttää "Minun Mannerheimini on valkoinen"-paitaa.
Amon Rautiainen, Kotka. Kutsuu itseään "musliminkeittäjäksi".