torstai 1. marraskuuta 2012

SVT: Äärioikeisto ottanut perussuomalaiset äänitorvekseen

SVT: Äärioikeisto ottanut perussuomalaiset äänitorvekseen 1.11.2012

Vasemmistotutkijat löytävät puolueesta natsihenkeä Perussuomalaiset ovat osa suomalaista äärioikeistolaista perinnettä, todetaan tänään ilmestyvässä kirjassa. Kirjan kirjoittaneiden vasemmistoaktivistien mukaan puolue on pitkälti omaksunut natsihenkisen Suomen Sisu -järjestön tavoitteita.

Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini painottaa, että perussuomalainen puolue ei hyväksy rasismia, mutta samaan aikaan riveistä huudellaan neekeriukkoja.

Tänään julkaistussa kirjassa "Äärioikeisto Suomessa" kolme vasemmistoaktivistia ja tutkijaa osoittaa suoria yhteyksiä perussuomalaisten ja 1990-luvun alussa aktivoituneiden rasististen, äärioikeistolaisten liikkeiden välillä.

- Tästä ryhmästä kasvoi toimijoita, jotka sittemmin olivat perustajajäseniä Suomen Sisussa ja jotka ovat muodostaneet oman maahanmuuttokritiikkinsä myös perussuomalaisten politiikkaan, vasemmistolainen kirjan kirjoittaja Dan Koivulaakso perustelee.

- Sisulaiset ja perussuomalaiset ovat pystyneet popularisoimaan tietyt käsitteet, kuten maahanmuuttokritiikki. Tällöin myös kokoomuksesta ja demareista sanotaan, että pitää pystyä puhumaan maahanmuutosta kriittisesti. On ammennettu näiden toimijoiden lähtökohtia keskusteluun, vasemmistopoliitikko ja kirjan kirjoittaja Li Andersson huomauttaa.

Sisulaisten määrä pimennossa

Kirjoittajien mukaan Suomen Sisun väki on määrätietoisesti hakeutunut perussuomalaisten riveihin. Heidän määräänsä puolueessa on mahdoton arvioida. Tärkeämpää onkin ollut heidän vaikutusvaltansa.

- He ovat onnistuneet nousemaan kansallismielisten markkinajohtajaksi ja politisoimaan maahanmuuttokeskustelun, joka vastaa heidän omia lähtökohtiaan ja tarkoittaa sitä, että maahanmuutto on lopetettava käytännössä, vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso tiivistää.