perjantai 2. marraskuuta 2012

HS: Muukalaisvastaisuus vaikutti eri tavoin kunnanvaltuustoon pääsyyn

Helsingin Sanomat: Muukalaisvastaisuus vaikutti eri tavoin kunnanvaltuustoon pääsyyn 2.11.2012

Ulkomaalaisvastaiset avaukset jäivät kuntavaaleissa määrällisesti vähäisiksi, mutta kuullut kommentit olivat sitäkin suorasukaisempia, arvioivat HS:n haastattelemat puoluevaikuttajat.

Keskustelu maahanmuutosta jäi lähtötelineisiin verrattuna eduskuntavaaleihin 2011.

"Maahanmuutosta ei näissä vaaleissa juuri puhuttu – eivät edes ne perussuomalaiset, jotka muuten ovat maahanmuuttokriittisiä", vahvistaa puoluesihteeri Panu Laturi (vihr).

Sdp:n järjestöpäällikön Ari Näätsaaren mukaan rasistista palautetta maahanmuuttotaustaisille ehdokkaille tuli vähemmän, mutta se, mitä tuli, oli entistä aggressiivisempaa.

Läheltä vaaleja seurannut kokoomuslainen tiivistää: "Rasistipuheita oli vähemmän, yksittäisiä sekopäitä enemmän."

Poliisitutkinta kotkalaisen kuntavaaliehdokkaan Amon Rautiaisen (ps) rasistisiksi tulkittavissa olevista kirjoituksista on yhä kesken.

Tutkinta alkoi syyskuun lopussa sen jälkeen, kun Kunnollisvaalit 2012 -blogi julkaisi Rautiaisen Facebook-kirjoituksia. Niissä Rautiainen esitti muun muassa, että muslimit tulisi keittää, ja kertoi pitävänsä pääministerin ampumista "isänmaallisena tekona".

Rautiainen sai kuntavaaleissa 152 ääntä ja nousi Kotkan valtuustoon.

Rautiainen ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle.

Rikoskomisario Juha Junkkari Kymenlaakson poliisista kertoo, että Rautiaisen tutkinta on vielä kesken.

"Rautiaista on kuultu, ja nyt poliisi pyrkii saamaan selvyyttä sen blogin ylläpitäjästä ja henkilöstä, joka on sinne siirtänyt Rautiaisen Facebook-sivulta näitä kirjoituksia", Junkkari kertoo.

Rikosnimikkeenä tutkinnassa on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

"Nimike on harvinaisemmasta päästä, eikä minulla ole tarkkaa tuntumaa oikeuskäytäntöön. Olettaisin, että kyseessä voisi olla sakkorangaistus", Junkkari sanoo.

Muutamat muutkin kuntavaalien ehdokkaista keräsivät huomiota kampanjoillaan.

Valtuustoon päässyt vaasalainen Risto Helin (ps) teki Facebook-kampanjaa uusnatsijärjestön Blood & Honour -paidassa. Hän on kiistänyt tietäneensä mitään järjestöstä, jonka nimi viittaa Hitler-Jugendin mottoon Blut und Ehre ("Veri ja kunnia").

Kemiläisen Harri Tauriaisen (ps) sivuilla on ivallisia ohjeita maahanmuuttajille.

Ohjeissa todetaan esimerkiksi, että Suomessa "töiden tekeminen ei aina ole mielekästä, varsinkaan jos ei kotimaassaan ole tottunut tekemään muuta kuin istumaan nuotiolla" ja että "lannoitteet eivät ole pommien rakentamista varten".

Tauriainen oli vaalien äänikuningas Kemissä 460 äänellä.

"Nyt on kummasti alkanut kiinnostaa, mitä olen kirjoittanut muun muassa maahanmuuttokriittisistä asioista", Tauriainen sanoo.

Hän on saanut tappouhkauksia, mutta ei ole tehnyt niistä ilmoitusta poliisille. "Jätän ne omaan arvoonsa."

Kangasalan valtuustoon valitun Jani Viinikaisen (ps) poliisi epäilee syyllistyneen laittomaan uhkaukseen. Tutkinta on vielä kesken.

Viinikainen perusti aikoinaan Facebook-ryhmät "Irti Setan otteesta" ja "Mannet kuriin", joille linkitettiin vähemmistöjä halventavaa aineistoa.

Maahanmuuttajat nousivat vaalien yhteydessä esiin myös Lieksassa. Sdp:n paikallisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Eero Kärkkäinen arvioi Ylelle, että puolueen vaisuun vaalitulokseen vaikutti kahden maahanmuuttajan mukanaolo ehdokaslistalla.

"Äänestäjien kanssa on keskusteltu, että kun meillä on maahanmuuttajia listoillamme, niin he eivät lähde tukemaan sitä maahanmuuttajien läpimenoa valtuustoon", Kärkkäinen sanoi.