tiistai 6. marraskuuta 2012

Verkkouutiset: Raportti: Viisumit torjuvat laitonta maahanmuuttoa

Verkkouutiset: Raportti: Viisumit torjuvat laitonta maahanmuuttoa 6.11.2012
EMN: Visa Policy as Migration Channel - Synthesis Report (pdf)

Viisumipolitiikka auttaa laittoman maahantulon torjunnassa. Tämä selviää Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) julkaisemasta raportissa.

Tutkimuksessa selvitettiin viisumi- ja maahanmuuttopolitiikan välistä yhteyttä. Raportti perustuu 21 Euroopan unionin jäsenmaan kansallisiin tutkimuksiin, jotka on laadittu vuonna 2011.

Hyvän esimerkin viisumi- ja maahanmuuttopolitiikan yhteydestä sekä eri ministeriöiden alla työskentelevien viranomaisten yhteistyön tärkeydestä antavat Suomen Nigerian-edustuston kokemukset. Kun viisumin hakemiseen liittyviä käytäntöjä kiristettiin, laittoman maahantulon paine siirtyi viisumihakemuksista oleskelulupahakemuksiin.

Suomella ei ole kansallista viisumijärjestelmää

Kaikissa muissa EU-maissa kuin Suomessa on yhteisen Schengen-viisumijärjestelmän lisäksi käytössä kansallinen viisumijärjestelmä.

Kansallisia, niin kutsuttuja D-viisumeita käytetään monissa maissa maahanmuuton helpottamiseen. Käytännöt vaihtelevat suuresti, mutta yleensä kansallisella D-viisumilla voi saapua maahan hakemaan pidempään oleskeluun oikeuttavaa lupaa.

Suomi myöntää vain Schengen-viisumeita, jotka on tarkoitettu korkeintaan kolmen kuukauden oleskelua varten. Schengen-viisumia ei myönnetä pysyvään Suomessa oleskeluun tai sellaisen aloittamista varten, vaan pidempiaikaiseen oleskeluun tulee pääsääntöisesti hakea oleskelulupaa kotimaasta käsin.

Myös Ruotsi noudattaa Suomen kaltaista politiikkaa, siellä kansallisia D-viisumeita myönnetään lähinnä pidempiä perhevierailuja varten, mutta maahanmuuttoa suunnittelevan tulee hakea oleskelulupa kotimaastaan käsin.

Osana EU:n laajuista selvitystä viisumipolitiikkaa tarkasteltiin yksittäisiin lähtömaihin keskittyvien tapaustutkimusten kautta. Suomen kansallisessa raportissa tapaustutkimusmaita olivat Venäjä ja Nigeria.

Euroopan muuttoliikeverkoston (European Migration Network, EMN) Suomen yhteyspiste toimii Maahanmuuttovirastossa. Vastaavia yhteyspisteitä on kaikissa EU-maissa sekä Norjassa joka myös osallistuu verkoston toimintaan. Verkoston puheenjohtajana toimii EU:n komissio.