maanantai 2. joulukuuta 2013

Keskisuomalainen: Yhdistys suuttui: "Yrittäjä riistää turvapaikanhakijoita"

Keskisuomalainen: Yhdistys suuttui: "Yrittäjä riistää turvapaikanhakijoita" 2.12.2013
Somaliland nuoret ry: Turvapaikanhakijoiden riistoa vai työllistämistä?

Maahanmuuttajien yhdistys Somaliland nuoret ry on suuttunut yrittäjä Abdi Osmanin kommenteista. Muun muassa turvapaikanhakijoita työllistävä Osman vaati Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että turvapaikanhakijoiden sosiaaliturva pitäisi poistaa.

Yhdistys ihmettelee maanantain Keskisuomalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, miksi yrittäjä haluaa viedä turvapaikanhakijoilta oikeuden saada oleskelulupa sekä syyttää, että osa maahanmuuttajista syrjäytetään tahallaan yhteiskunnasta.

Mielipidekirjoituksessa todetaan, että yhdistys haluaa selvittää, millaisilla työehdoilla yrittäjä teetättää työtä yrityksensä työntekijöillä.

"Se, että turvapaikanhakijat eivät jää Osmanille töihin todistaa sen, ettei hän maksa kilpailukykyistä palkkaa tai kohtele työntekijöitään hyvin. Kielitaidotonta ja oikeudetonta työvoimaa on helppo riistää", Somaliland nuoret ry:n puheenjohtaja Warda Ahmed kirjoittaa.

Ahmed toivoo, ettei yhteiskunnassa ajatella ihmisarvon riippuvan siitä, miten hyvin ansaitsee. Hän myös ihmettelee, millä oikeudella yrittäjä vaatii, että turvapaikanhakijoiden pitää jäädä sosiaaliturvan ulkopuolle ja kielitaidottomiksi.

Viime viikolla KSML.fi:ssä julkaistu yrittäjä Abdi Osmanin haastattelu on noussut ilmiöksi sosiaalisessa mediassa. Juttu on kerännyt verkossa yli 75 000 lukukertaa ja noin 12 000 Facebook-jakoa.


------

Somaliland nuoret ry: Turvapaikanhakijoiden riistoa vai työllistämistä?

Horn Afrik -yrityksen omistaja Abdi Osman pääsee hastattelussaan (Ksml 24. ja 26.11.) vapaasti jakamaan sekavia visioitaan ja pröystäilemään vuokratyöntekijäfirmansa menestyksellä.

Hän myös luettelee kaikenlaisia syitä siihen, miksi hän on parempi ihminen kuin ”itse syrjäytyvät” ja sosiaalituilla elävät maahanmuuttajat. Osman vaatii turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen saannin poistamista sillä syyllä, etteivät nämä enää oleskeluluvan saatuaan tee hänelle töitä.

Jäämme miettimään motiiveja siihen, miksi Osman haluaa toisaalta viedä turvapakanhakijoilta oikeuden saada oleskelulupa ja toisaalta syyttää siitä, että osa maahanmuuttajista syrjäytetään tahallaan yhteiskunnasta.

Osman toteaa: ”Parhaat työntekijät ovat niitä, jotka eivät saa sossun rahoja. Kun pojat ovat vielä turvapaikanhakijoina, he tekevät töitä, töitä, töitä. Heti kun he saavat oleskeluluvan, he lopettavat.”

Hän ei myöntäisi kenellekään sosiaaliturvaa tai oleskelulupaa. Vain työluvan: ”Minulla on tänään kuutisenkymmentä ihmistä töissä. Jos he saisivat huomenna sosiaaliturvaa, kukaan ei saapuisi töihin.”

Osman siis vaatii oikeudetonta ja halpaa työvoimaa itselleen jatkossakin! Haluamme selvittää, millä työehdoilla Osman teetättää työtä firmansa työntelijöillä.

Mikä on työehtosopimus ja palkan taso? Tarjotaanko firmassa mahdollisuutta luottamusmieheen ja kokoontumisoikeuteen, koska näin pitäisi olla, jos työpaikalla on yli 12 henkilöä töissä. Mikä on työaika ja miten työtekijöiden työturvallisuutta valvotaan?

Turvapaikanhakijat saavat maahanmuuttoviraston luvalla tehdä töitä odottaessaan oleskelulupaa, joka voi viedä useita vuosia. Turvapaikanhakijat saavat muutoin vastaanottokeskuksessa alle 100 euroa kuukaudessa ja jos asuvat sen ulkopuolella, reilut 200 e, näihin summiin ei sisälly vuokra tai muita avustuksia.

Heillä ei ole sosiaaliturvatunnusta, kielitaitoa tai tietämystä työtekijöiden oikeuksista. Palkka maksetaan suoraan käteen, eläkettä ei kerry eikä työntekijän työoloja valvo liitto. Ilman sosiaaliturvatunnusta ihminen on suojaton ja työnantajan armoilla.

Osman tekee voittoa alistuvalla työvoimalla – ja näyttää siltä että hänen firmansa työntekijät jatkavat eteenpäin heti, kun se on mahdollista.

Toivomme ettei yhteiskunnassamme laajemmin ajatella, että ihmisarvo riippuu siitä, miten hyvin ansaitsee. Toivomme myös, ettei Osmanin käyttämää porsaanreikää turvapaikanhakijoiden asemassa nähdä minään menestystarinana.

Jos Osman saisi päättää, hän lopettaisi suomen kielen kurssit. ”Neli–viisikymppisille kavereille opetetaan sanastoa suomalaisesta metsästä ja suomalaisia lauluja. Höpöhöpöjuttuja.”

Millä oikeudella Osman vaatii, että näiden ihmisten pitää jäädä sosiaaliturvan ulkopuolelle ja kielitaidottomiksi, jotta hän voi hyötyä heistä jatkossakin?

Oleskeluluvan saatuaan turvapaikanhakijat siirtyvät kotoutumissuunnitelman piiriin. Heidän kanssaan te-toimisto tekee henkilökohtaisen suunnitelman kieliopinnoista, ammattiopinnoista ja työmahdollisuuksista.

Suomen työmarkkinat vaativat suomen kielen ja kulttuurin osaamista ja mieluiten vähintään ammattitutkintoa, jotta voi turvata oman toimeentulonsa jatkossakin.

Se, että turvapaikanhakijat eivät jää Osmanille töihin todistaa sen, ettei hän maksa kilpailukykyistä palkkaa tai kohtele työntekijöitään hyvin. Kielitaidotonta ja oikeudetonta työvoimaa on helppo riistää.

Osman vaatii, että pakolaisilta ja turvapaikanhakijoilta – siis maahanmuuttajista eniten hädänalaisilta – pitää poistaa oikeus saada oleskelulupa ja pääsy tasavertaisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Se on ihmisoikeuskysymys!

Warda Ahmed

puheenjohtaja

Somaliland nuoret ry

Helsinki