keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ilta-Sanomat: Jemenissä siepattu Atte Kaleva: "Isis on uhka Suomessakin"

Ilta-Sanomat: Jemenissä siepattu Atte Kaleva: "Isis on uhka Suomessakin" 8.10.2014

Terrorismin tutkija Atte Kaleva ei ihmettele, miksi Isis-järjestön panttivanki saarnaa videolla jihadismin sanomaa. Yksikään Isisin panttivanki ei ole vapautunut elävänä.

Ääri-islamistinen Isis on pyyhkäissyt kaikki muut jihadistijärjestöt lehtien otsikoista. Irakissa ja Syyriassa alueita haaliva järjestö mässäilee raa'alla väkivallalla, joka vaikuttaa ulkopuolisesta silmittömältä ja sattumanvaraiselta. Uhreiksi ovat joutuneet myös useat länsimaiset panttivangit.

- Jihadisteihin ei pitäisi missään tapauksessa suhtautua niin kuin he olisivat jollain tapaa mielenvikaisia. He toimivat loogisesti, mutta heidän logiikkansa on erilaista, kertoo sotatieteiden maisteri ja terrorismin tutkija Atte Kaleva.

Kaleva on tekemässä Helsingin yliopistossa väitöskirjaa, jossa hän tutkii jihadista ideologiaa.

Hän haluaa suhtautua analyyttisesti ja kiihkottomasti aiheeseensa - huolimatta tuoreesta omasta kokemuksestaan al-Qaidan panttivankina. Kaleva siepattiin vaimonsa kanssa Jemenissä joulukuussa 2012, ja heidät vapautettiin toukokuussa 2013.

- Jihadisteilla on oma moraalikoodisto, etiikka ja tulkinta islamistisesta laista, shariasta, joka on aika sitova, Atte Kaleva sanoo.

- Käsitykseni mukaan jihadistin tärkein ensisijainen määrittely itsestään on se, että hän on hurskas muslimi. Hän kokee vilpittömästi palvelevansa Allahin tiellä, ja taistelevansa vääräoppisia vihollisia vastaan.

Jihadistinen ajattelutapa on suvaitsematonta, se tuomitsee muut armotta vihollisiksi, kuten shiialaiset muslimit ja eri tavalla ajattelevat sunnalaiset muslimit.

Eurooppalaiset ja amerikkalaiset he kokevat demokraattisen koneiston jäseniksi, jotka ovat olleet äänestämässä vaaleissa ja valinneet valtaan "oikeita muslimeja" sortavia hallituksia. Näin kaikki länsimaalaiset ovat osaltaan syyllisiä muslimien todellisiin ja koettuihin kärsimyksiin.

- He eivät pidä länsimaalaisia viattomina siviilikohteina, vaan heidät voidaan laskea jopa vihollistaistelijoiksi, tai ainakin osasyyllisiksi, Atte Kaleva sanoo.

[...]