Helsingin Sanomat: Amnesty moittii Suomea turvapaikanhakijoiden kohtelusta 25.2.2015
Suomi saa ihmisoikeusjärjestö Amnestyltä edellisvuosien tapaan sapiskaa turvapaikanhakijoiden kohtelusta.
Amnestyn vuosiraportin mukaan Suomessa otettiin vuonna 2013 säilöön 1 500 turvapaikanhakijaa ja muuta ulkomaalaista, joista suurin osa joutui poliisivankilaan riittämättömien säilöönottotilojen vuoksi.
Järjestön poliisilta saamien tietojen mukaan neljää ilman huoltajaa maahan saapunutta lasta pidettiin poliisivankilassa. Kymmenen yksin tullutta lasta joutui olemaan aikuisten kanssa samoissa tiloissa Metsälän säilöönottokeskuksessa Helsingissä.
"Laki kieltää lapsen laittamisen putkaan, ja säilöön laittaminen on lapselle traumaattinen kokemus. Kun samoissa tiloissa on hyvin huonossa kunnossa olevia, maasta karkotettavia aikuisia, se ei ole sellainen paikka, missä lapsen pitäisi missään tapauksessa olla", Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.
Eduskunta on uudistamassa säilöönottolakia, mutta Johanssonin mukaan siinä ei kielletä yksin Suomeen tulleiden yli 15-vuotiaiden lasten laittamista säilöön.
Ulkomaalaisia otetaan säilöön pääasiassa silloin, kun he ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja poliisi epäilee, että he saattavat kadota ennen maasta poistoa.
Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan uuden säilöönottokeskuksen avaaminen Joutsenoon on ratkaissut Amnestyn kuvaamia ongelmia.
"Meillä on sellainen käsitys, että poliisivankilaan ei ole juuri ollut enää tarvetta", Kuuluvainen sanoo.
Loppusyksystä avatussa Joutsenon säilöönottokeskuksessa on erillinen osasto, johon viranomaiset ohjaavat nykyään lapsiperheitä ja yksinäisiä lapsia.
Muut Suomen ihmisoikeusongelmat liittyvät Amnestyn mukaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sukupuoltaan korjaavia ihmisiä koskevaan translakiin.
Johanssonin mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen Suomen tilanne on hälyttävä. Eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan 47 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisnaisista on kokenut väkivaltaa.
Amnesty arvostelee Suomea muun muassa puutteista turvakotiverkostossa ja matalan kynnyksen palveluissa.
Translakia oltiin uudistamassa, mutta hallitus ei päässyt asiasta sopuun. Uusi laki olisi poistanut sukupuoltaan korjaavan ihmisen avioliiton pakkopurun ja sterilisaatiopakon.
"Se olisi ollut merkittävä edistysaskel", Johansson sanoo.