MTV/STT: Matka Somaliasta Suomeen vei hengenvaarasta toiseen 2.2.2015
Sadia maksoi ihmissalakuljettajille 10 000 dollaria pääsystä Eurooppaan.
– Kukaan ei saa tietää, kuka olen, hän aloittaa.
Puhelu tulee jostain päin Suomea. Linjan toisessa päässä on nuori somalinainen, kutsumme häntä Sadiaksi. Hänen oikeaa nimeään emme tiedä.
Henkilökohtaisista syistä Sadia haluaa antaa haastattelun nimettömästi ja puhelimessa. Hän on tullut Eurooppaan ja Suomeen laittomasti ja hakenut oleskelulupaa. Joskus hakijat pelkäävät, että mikä tahansa asia voi antaa syyn hakemuksen hylkäämiseen.
Pelkoon Sadia on tottunut, ja siitä hän haluaa kertoa. Sekä pitkästä matkastaan Eurooppaan.
Uhattiin jättää aavikolle kuolemaan
Sadia on kotoisin Ogadenin alueelta Etiopian ja Somalian rajalla. Alueella on vuosikymmenien ajan käyty taisteluja Etiopian armeijan ja ONLF-kapinallisryhmän välillä.
Kaksi vuotta sitten Sadia ja hänen neljä ystäväänsä päättivät paeta. Ensin piti päästä Etiopian halki Sudaniin. Välistä he tekivät matkaa jalan, välistä autokyydillä.
– Matkasimme autossa päiväkausia aavikon halki, missään ei näkynyt yhtään ihmistä. Ajantajun menetti nopeasti.
Sudanissa he näkivät "pahoja asioita" ja halusivat sieltä nopeasti pois. Ennen Libyaan rajaa he kokivat kauhunhetkiä, kun ihmissalakuljettajat yhtäkkiä pysäyttivät auton, pakottivat matkustajat ulos ja vaativat lisää rahaa.
– Olimme keskellä aavikkoa. Salakuljettajat sanoivat, että jos ette maksa, jätämme teidät tänne. Se olisi ollut kuolemantuomio.
He maksoivat lisää, ja matka jatkui. Kaikkiaan Sadia arvioi maksaneensa salakuljettajille ainakin 10 000 dollaria (noin 8 800 euroa) pääsystä Eurooppaan. Ystävien perheet auttoivat.
Yhdeksän päivää veneessä
Viime vuonna yli 170 000 ihmistä pyrki Afrikasta Välimeren yli Italiaan. Kuten Sadia, useimmat lähtivät matkaan sekasortoisesta Libyasta.
Sadia muistaa, kuinka salakuljettajat veivät heidät keskiseen Sabhan kaupunkiin, jossa kilpailevat libyalaisheimot sotivat.
– Meidät vietiin taloon, joka oli jo aivan täynnä ihmisiä. Sitten lähellä räjähti pommi ja meidän oli taas paettava.
Somaliasta lähdöstä oli kulunut kuukausia, kun salakuljettajat lopulta veivät Sadian ystävineen satamaan. Oli yö ja pilkkopimeää.
– Kun näin veneen, aloin voida pahoin, sydämeni hakkasi, olin aivan shokissa. Pelkäsin hirveästi.
Venematka kesti yhdeksän päivää. Sadia arvioi, että veneessä oli satakunta ihmistä. Nuorin matkustaja oli vain kuukauden ikäinen vauva.
– Ensimmäisinä päivinä saimme syödäksemme. Sitten ruoka loppui.
Vene pääsi lopulta Italiaan, mutta Sadia ei tiedä, missä nousi maihin. Kuin sumun peitossa ovat hänen mielessään myös seuraavat kuukaudet.
– Voin merimatkan jäljiltä hyvin huonosti. En tiedä missä kaupungeissa olin, enkä voinut kysyä keneltäkään mitään, koska en ymmärtänyt, mitä ihmiset sanoivat.
Ei tiennyt Suomesta mitään
Euroopassa Sadian ja hänen ystäviensä tiet erkanivat. Huoli heistä ja Somaliaan jääneestä suvusta painaa Sadiaa koko ajan.
– En tiedä, missä he ovat ja minkälaisessa tilanteessa. En ole saanut heihin yhteyttä.
Sadia ei Eurooppaan tullessaan aikonut Suomeen eikä tiennyt siitä mitään.
– Italiassa kuulin, että tämä on todella hyvä paikka.
Sadia ei tiedä, mitä voisi tulevaisuudessa tehdä. Hän ei ole koskaan voinut käydä koulua tai hankkia ammattia. Tärkeintä on kuitenkin olla turvassa.
– Uskon, että voisin elää Suomessa, jos saan siihen mahdollisuuden. Täällä ihmisen elämä kuuluu hänelle itselleen.
Pelko pitää monen turvapaikanhakijan hiljaa
Turvapaikanhakijoilla on monia syitä olla puhumatta julkisesti koettelemuksistaan, sanoo Pakolaisneuvonnan lakimies Piritta Raivio.
– Heihin voi esimerkiksi kohdistua jokin uhka, jonka takia he eivät halua, että heidän olinpaikkansa voidaan selvittää. Jos tiedot ovat julkisuudessa, ne voivat levitä mihin vain, Raivio sanoo.
Suuri osa turvapaikanhakijoista joutuu tekemisiin rikollisten kanssa, kun he yrittävät päästä Eurooppaan tai selvitä täällä.
– Ihmissalakuljettajat saattavat uhkailla hakijoita, jotta he eivät kertoisi, kuka heitä on auttanut. Ihmiskaupan uhreiksi joutuvat erityisesti naiset, mutta myös miehet ja lapset. Esimerkiksi Italiassa turvapaikanhakijoiden olosuhteet ovat todella vaikeat, Raivio kertoo.
Matkalla kuolleiden määrää ei tiedä kukaan
– Viime vuonna EU:n alueelle saapui laittomasti yli 276 000 ihmistä, 168 000 enemmän kuin vuonna 2013.
– Tulijoista suurin osa, yli 170 000, saapui Välimeren yli Italiaan. Useimmat lähtivät matkaan Libyasta.
– Yli 3 400 ihmisen arvioidaan kuolleen viime vuonna matkalla Välimeren yli Eurooppaan. Uhrien todellista määrää ei tiedä kukaan.
– Maahanpyrkijät joutuvat usein väkivallan ja jopa kidutuksen uhreiksi. Ihmissalakuljettajien tiedetään myös heittäneen ihmisiä mereen täyteen ahdetuista veneistä.