lauantai 21. helmikuuta 2015

Kansan Uutiset: Yritys keskustella perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta johti pelotteluun

Kansan Uutiset: Yritys keskustella perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta johti pelotteluun 21.2.2015

Veronika Honkasalo perää puolueen vastuuta Jussi Halla-ahon masinoimasta vaientamisyrityksestä.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas, nuorisotutkija Veronika Honkasalo sai someryöpyn niskaansa viime viikolla, kun arvioi perussuomalaisten tuoretta maahanmuuttopoliittista ohjelmaa facebookissa. Hän piti sitä rasistisena ja fasistisena.

Honkasalo kehotti poliitikkoja irtisanoutumaan ohjelmasta.

Ohjelman tehnyt europarlamentaarikko, helsinkiläinen Jussi Halla-aho usutti samanmielisensä Honkasalon Facebook-sivulle kommentoimaan.

Iso joukko toteutti Halla-ahon toiveen ja Honkasalo joutuikin päivätolkulla putsaamaan sivuaan rasistisista, seksuaalissävytteisistä ja uhkaavista kommenteista. Hän sai myös kymmenittäin törkeitä sähköpostiviestejä.

– Nämä kommentoijat tietävät, että pitää tehdä suora uhkaus, jotta oikeudelliset kriteerit täyttyisivät. He käyttävät kiertoilmaisuja tyyliin ”toivon, että eksyt pimeään puistoon jossa hiv-positiivinen raiskaaja odottaa”.

Honkasalo arvioi, että Halla-ahon trolleja on satoja.

– Joukossa on nimimerkkejä ja selkeästi tekaistuja henkilöitä.

Honkasalo ei yllättynyt. Hän on kokenut saman jo viisi vuotta sitten kirjoitettuaan Helsingin Sanomien mielipidesivuille siitä, että maahanmuuttoasioita käsittelevät tutkijat, asiantuntijat, virkamiehet ja järjestöjen työntekijät saavat jatkuvasti vihapostia, mikä vinouttaa yhteiskunnallista keskustelua. Silloin asiasta seurasi laaja keskustelu, mutta myös silloin Honkasalo sai törkyä postiinsa.

Yksi ihminen lynkataan

Honkasaloa kuitenkin ihmetyttää se, että yksi ihminen voi joutua lynkkauksen kohteeksi suuren eduskuntapuolueen ohjelman arvioimisesta.

– Missä menee sen puolueen vastuu? hän kysyy.

Häntä harmittaa se, että nyt hänen alkuperäinen viestinsä näyttää unohtuvan Halla-aho-kohun taakse.

– Halusin herättää nimenomaan keskustelua ohjelman sisällöstä ja siitä, että sen kritisoiminen ei saa jäädä yhden minun tapaiseni maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskysymyksiin profiloituneen ihmisen varaan, vaan sen pitäisi olla meidän kaikkien yhteisellä vastuulla. Siksi haastoin muiden puolueiden edustajat irtisanoutumaan ohjelman ajatuksista.

Mikään muu puolue ei ole vastannut haasteeseen.

– Minkään muun puolueen edustaja ei ole osoittanut julkisesti solidaarisuutta minulle eikä tuominnut vapaan keskustelun sabotoimista. Ei kukaan, Honkasalo ihmettelee.

– Ajatellaanko tosiaan, että vaalien alla tällainenkin solidaarisuuden osoitus olisi pois omilta? Minusta rasisminvastaisuuden pitäisi olla puoluerajat ylittävä asia.

Honkasalo arvioi, että Halla-ahon taktiikka on pelotella.

– Kyseessä on selkeästi massiivisen pelottelu, jolla halutaan vaientaa. Se näyttää toimivan, kun kukaan ei sano mitään, Honkasalo sanoo

– Tokihan se pistää mietteliääksi, että kun hän saa tuommoisen agitaation käyntiin, mitä muuta hän voi saada aikaiseksi.

Siksikin Honkasalo kaipaa laajempaa kritiikkiä.

– Mitä enemmän ihmiset ottaisivat kantaa hänen kantojaan vastaan, sitä enemmän mahdollinen pelko jakautuisi ja sitä pienemmäksi se muuttuisi.

Halla-aho laistaa vastuusta

Jotain keskustelua perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmasta on kuitenkin syntynyt. Muutamat blogistit ovat arvioineet sitä, poliitikoista vihreiden Emma Kari ja keskustan Abdirahim Hussein. Demarinuoret ja Suomen Pakolaisapu ottivat kantaa, samoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, joka totesi ohjelman sisältävän perustuslaillisia ongelmia.

Halla-aho vinoili Koskisellekin.

– Se on Halla-ahon taktiikka, Honkasalo sanoo.

– Hän karnevalisoi kaiken. Ikään kuin olisi vain huumorijuttu, että hän kirjoittaa fasistisen ohjelman. Läskiksi heittämällä hän mitätöi niin saamansa kritiikin kuin keskustelun ja oman vastuunsa.

Honkasalo arvioi, että perussuomalaiset puolueena ajelee tietoisesti kaksilla rattailla. Toisaalla sanotaan, että rasismia ei hyväksytä.

– Samaan aikaan puolue kuitenkin ulkoistaa maahanmuuttopoliittiset asiat fasistisiivelle.


Halla-ahon virheet
Tästä Veronika Honkasalo arvostelee perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa:
- Ohjelma luo selkeän arvohierarkian ihmisistä heidän taustansa perusteella. Arvoasteikossa kantasuomalaiset asetetaan korkeimmalle tasolle.
- Arvohierarkian perusteella arvioidaan, että ihmisiä voidaan myös kohdella syrjivästi lain edessä ja näin ohjelma pyrkii oikeuttamaan syrjinnän.
- Ohjelma sotii niin perustuslakia kuin keskeisiä ihmisoikeussopimuksia vastaa.
- Ohjelma ei perustu faktoihin ja se vilisee tietoisia vääristelyjä.