Yle: Isis koetaan uhkaksi myös Suomessa – onko pelolle aihetta? 7.2.2015
Vaikka ääri-islamistisella Isis-järjestöllä ei ole suoranaisia syitä kohdistaa terrori-iskuja Suomeen, moni kokee silti pelkoa sen vuoksi myös täällä.
Terroristijärjestö Isis on onnistunut luomaan tilanteen, jossa kauhun tunne ja pelko väkivallan lisääntymisestä vaivaavat yhä enemmän myös länsimaisten hyvinvointivaltioiden kansalaisia.
Myös Suomessa ihmisillä on paljon kiinnostusta asiaa kohtaan, koska se aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa.
– Ensimmäinen kysymys ihmisillä on, että miten se koskettaa heitä. Kysytään, voivatko Suomestakin Iskiksen riveihin lähteneet 50 henkilöä tehdä jotain palattuaan Suomeen. Suurin huolenaihe on se, että miten se vaikuttaa meidän arkielämään, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen.
Pelkoa lasten vuoksi
Sinkkonen on luennoinut aiheesta eri paikoissa. Esimerkiksi viime tiistaina luento veti Imatralle väkeä runsain joukoin. Monen pelko Isistä kohtaan kumpuaa tilanteen uskonnollisen taustan takia.
– Monet miettivät onko islamin uskolla tekemistä terrorismiuhkan kanssa. On tyypillistä, että yksi tietty identiteetti voi leimata koko ryhmän. Paljon samassa yhteydessä olevassa uutisoinnissa puhutaan islaminuskosta ja Isiksestä. Tämä on aiheuttanut mielikuvaongelman, joka on maailmanlaajuinen.
Moni vanhempi ihminen Suomessa ei pelkää välttämättä itsensä vuoksi. He ajattelevat lapsiaan ja lastenlapsiaan ja sitä onko maailmassa enää turvallista elää missään. Myös naisten rooli terrorismissa mietityttää.
– Naisten roolista terrorismissa kysellään. Yhden taistelemaan lähteneen äiti oli sanonut, että on ylpeä, jos lapsi kuolee marttyyrikuoleman Isiksen riveissä. Naiset tukevat toimintaa ja kannustavat miehiä, mutta periaatteessa heidän roolinsa terrorismissa on äärimmäisen kapea, sanoo Sinkkonen.
Kuinka huolissaan Suomessa pitäisi olla?
Isiksen ja niiden vapaaehtoisten, jotka ovat Isiksen riveihin mukaan lähteneet, ensisijainen tavoite on luoda islamilainen valtio Lähi-itään. Eurooppa ja Suomi eivät siis ole ensisijaisia vihollisia. Koko tilanteen hulluus piileekin kuitenkin esimerkiksi yksittäisten ihmisten arvaamattomuudessa.
– Isis on ilmoittanut, että sotatoimet heitä vastaan oikeuttavat heidät terrori-iskuihin Euroopassa. Se mahdollistaa sen, että jotkut yksittäiset henkilöt saattavat tähän tarttuakin. Strategisesti se ei ole kuitenkaan perusteltua, joten en pidä sitä siksi kovin isona uhkana esimerkiksi Suomessa, sanoo Sinkkonen.
– Kun ajatellaan historian muita konflikteja, joissa on ollut vastaavia toimijoita, kuten Afganistan ja Somalia, niin kyllä tämä palaavien vierastaistelijoiden uhka on ihan todellinen. Kuitenkaan se ei ole ollut kovin merkittävä.