Ilta-Sanomat: Onko lapsestasi kasvamassa rasisti? - 9 neuvoa siihen, miten opetat häntä arvostamaan kaikkia 4.2.2015
Jos tyttäresi tai poikasi käyttää rasistisia nimityksiä toisista ihmisistä, yritä vaikuttaa häneen omalla esimerkilläsi.
Ulkomaalaisvihamielisyys on tuntunut lähiaikoina lisääntyneen niin maailmalla kuin Suomessa. Asenne tarttuu helposti myös lapsiin.
– Ympäristö ja etenkin vanhemmat vaikuttavat siihen, miten lapsi käyttäytyy. Lapsen voi opettaa jo hyvin pienenä toistelemaan muukalaisvihamielisiä lauseita. Tämä ei kuitenkaan tee hänestä rasistia, kertoo pääsihteeri Johanna Laaja Rauhankasvatusinstituutista.
– Lapset tunnistavat usein aikuisia paremmin yhteisen ihmisyyden kaikissa, eivätkä jumiudu kulttuurisiin tai etnisiin yksityiskohtiin, Laaja täsmentää.
Siksi hänen mukaansa lasten kasvattaminen ihmisiksi, jotka ajattelevat yhdenvertaisesti, vaatii vanhempien oman ajattelun tarkistamista.
Tiettyjä ennakkoluuloja tosin on kaikilla.
– Se on lajityypillinen piirre ihmiselle ja helpottaa jäsentämään maailmaa. Ennakkoluulojen ei tarvitse kuitenkaan kehittyä stereotypioiksi tai rasismiksi. Tähän auttaa moninaisuuden läsnäolo sekä ihmisten aito kohtaaminen ja dialogi.
Rauhankasvatusinstituutti on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää kasvatuksen keinoin sellaisen kansalaismielipiteen syntymistä, joka mahdollistaa oikeudenmukaisen rauhantilan syntymisen.
Rauhankasvatus perustuu Unescon vuonna 1974 antamaan suositukseen yhteisymmärryksen, yhteistyön ja rauhan sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien opetuksesta.
Laaja toteaa, että instituutti ei käytä sanaa ”suvaitsevaisuus”.
– Se sisältää viestin, että suvaitsemisen kohde, esimerkiksi kulttuurinen moninaisuus, on jotain negatiivista, jota ”on vain pakko sietää”. Puhumme siis ”yhdenvertaisuuskasvatuksesta”.
Yhdeksän vinkkiä yhdenvertaiseen ajatteluun
1. Kohtaa ihmiset yksilöinä. He eivät ole pelkästään kulttuurisen tai etnisen ryhmänsä edustajia!
2. Ohjaa lastasi puhumaan ihmisistä heidän nimillään. Käytä myös itse ihmisten nimiä - älä etnisiä nimityksiä.
3. Ole rohkea! Uskalla toimia yhdenvertaisuuden puolesta. Näytä lapselle esimerkkiä: auta ja puutu kohtaamiisi kiusaamistilanteisiin.
4. Turha korrektius roskiin! Kohtaa ihmisiä ja kysy rohkeasti heidän tavastaan olla ja elää. Älä oleta, vaan kysy.
5. Kulttuurinen moninaisuus ei koske vain Suomeen muuttaneita. Jokaisella on oma erilainen kulttuuriperimänsä.
6. Älä usko liian helppoihin selityksiin. Esimerkiksi maailman pakolaisista 0,03 prosenttia asuu Suomessa. He eivät ole voineet aiheuttaa talouskriisiämme!
7. Ole kriittinen. Erityisesti median ja lastenkulttuurin välittämän maailmankuvan suhteen: onko prinsessa aina avuton kohde tai tummaihoinen lapsi köyhä uhri?
8. Haasta omia ennakkoluulojasi ja ajattelutapojasi. Se, että olet uskonut aina samalla tavalla, ei tee asiasta totta. Kuuntele muita ihmisiä ja kyseenalaista oma näkökulmasi. Entä jos asialla onkin aivan toinen puoli, jota et ole ikinä tullut ajatelleeksi?
9. Tue lapsen itsetunnon kehitystä. Kuuntele lastasi. Anna hänelle aikaa ja rakkautta. Itseään arvostava ihminen arvostaa myös muita!
Lähde: Rauhankasvatusinstituutin vinkit lapsen kasvattamiseen yhdenvertaisuuden edistäjäksi, kaikkia arvostavaksi ihmiseksi.
Lue lisää aiheesta:
Rasisminvastainen oppimateriaali
Rasisminvastainen käsikirja