tiistai 17. helmikuuta 2015

Iltalehti: Perussuomalaiset pakottaisivat työttömät maahanmuuttajat eri puolille Suomea

Iltalehti: Perussuomalaiset pakottaisivat työttömät maahanmuuttajat eri puolille Suomea 17.2.2015
Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 (pdf)

Perussuomalaiset esittää maahanmuuttopoliittisessa vaaliohjelmassaan, että työttömät maahanmuuttajat asutettaisiin tasaisesti ympäri Suomea, vailla oikeutta vaikuttaa asuinpaikkaansa.

Ohjelmassa esitetään myös, että maahanmuuttajilta voitaisiin evätä sosiaaliturva, mikäli he kieltäytyvät hajasijoituksesta.

Perussuomalaisten mukaan tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien määrä pitää erilaisilla toimenpiteillä saada laskemaan niin pieneksi, että heidät pystytään kohtuullisilla resursseilla kotouttamaan osaksi yhteiskuntaa.

- Tällainen asutuspolitiikka ehkäisee tulijoiden kasautumista ja siten edistää heidän integroitumistaan, puolue kirjoittaa ohjelmassaan.

Omilla varoillaan maahanmuuttaja olisi perussuomalaisten mukaan oikeutettu valitsemaan itse asuinpaikkansa.

Lainvastaista

Asian nosti esille eilen Varsinais-Suomen demarinaisten puheenjohtaja Nelli Baran Aamuset-kaupunkimediassa.

Hän tuomitsee vaaliohjelman paitsi rasistiseksi myös selkeästi Suomen lain vastaiseksi.

Hänestä "tällainen karsinointi ei ole inhimillistä".

Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Ohjelma täytyy tarkistaa

Miten kommentoitte väitettä kyseisten kohtien lainvastaisuudesta, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström?

- En ole mikään perustuslain asiantuntija, mutta jos puolueohjelmassa on jotain perustuslain vastaista, se täytyy tarkistaa tai miettiä, onko perustuslaissa muuttamista.

Lindström mainitsee, että myös SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen on tehnyt heidän ohjelmastaan tämän lainvastaisuushuomion.

Pitäisikö samoin toimia myös suomalaisten työttömien kohdalla?

- En lähde siihen ottamaan kantaa, koska tämä on maahanmuuttopoliittinen ohjelma. Tämä on meidän puoluehallituksen hyväksymä ohjelma, joten sen takana seistään. Jos siellä on jotain ongelmia, niin niihin täytyy reagoida, Lindströn toistaa.

Myös puolusihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ottaa kantaa asiaan.

Hänen mukaansa on eduskunnan tehtävä säätää lakeja.

- Lakeja tehdään ja muutetaan, myös perustuslakia.

Puoluesihteeri huomauttaa, että pystyihän sdp-vetoinen sote-valmistelutyöryhmäkin jättämään esityksensä, joka on perustuslain vastainen.

Hän myös esittää vastakysymyksenä asiaan muutaman muun näkökannan.

- Pystyykö vanhus, joka on joutunut kotikunnassaan laitoshoitoon muuttamaan toiseen kuntaan lähemmäs omaisiaan? Pystyykö kantasuomalainen sosiaaliturvan varassa oleva henkilö muuttamaan toiselle paikkakunnalle ilman työ- tai opiskelupaikkaa?

Lopuksi hän toteaa, että laissa tuntuu olevan paljon muuttamisen varaa.