Verkkouutiset: Suojelupoliisi listasi 300 riskihenkilöä Suomesta – "ideologia kasvaa" 25.2.2015
Suojelupoliisi seuraa ääriradikaalin Islamilaisen valtion taistelualueelle lähteneiden ja sieltä palanneiden suomalaisten määrää.
Suojelupoliisilla on lista riskihenkilöistä, joita nimitetään terrorismin torjunnan kiinnostuksen kohteiksi.
– Listalla on lähes 300 ihmistä. Edellisessä arviossa puhuttiin noin 200 henkilöstä, joten muutaman vuoden aikana lisäystä on tullut noin 100 henkilöä, sanoi Suojelupoliisin terrorismiin erikoistunut tutkija Pekka Hiltunen Ylen Ykkösaamussa.
Hiltusen mukaan listalla olevilla ihmisillä on jonkinlaisia konkreettisia kytköksiä terrorismiin tai radikaali-islamistiseen ideologiaan.
Suojelupoliisi seuraa ääriradikaalin Islamilaisen valtion taistelualueelle lähteneiden ja sieltä palanneiden suomalaisten määrää.
– Tällä hetkellä voidaan puhua yli 60 konfliktialueelle matkustaneesta ja noin paristakymmenestä palanneesta. Määrä on kasvanut. Se on ikävä kyllä ollut yleiseurooppalainen trendi, Hiltunen kertoi.
Hiltusen mukaan lähtijöitä yhdistää se, että heidän taustansa ovat hyvin erilaisia.
– Voidaan puhua useista etnisistä taustoista, noin kahdeksastatoista. Suurin osa on nuoria miehiä, hiukan yli 20-vuotiaita. Naisia on suunnilleen viidesosa. Joukossa on myös lapsia ja kokonaisia perheitä. Se on huolestuttava kehityssuunta, koska se kertoo radikaali-islamistisen ideologian kasvusta ja sen leviämisestä.
Kotimaahan palaavia vierastaistelijoita pidetään uhkana. Heitä on palannut myös Suomeen. Hiltunen korostaa, että kaikki palaavat vierastaistelijat eivät muodosta uhkaa.
– Tässä konfliktissa on nähty myös sitä, että alueelle matkustaminen ja siellä taisteleminen on ollut deradikalisoivaa. Eli on nähty, mitä se todellisuus on ja tultu siihen lopputulokseen, että tätä ei haluta.
– Joidenkin tapauksessa tällainen uhka saattaa muodostua. On omaksuttu radikaalia ideologiaa, kynnys väkivallan käyttöön on laskenut ja on muodostunut voimakkaat yhteydet terroristisiin toimijoihin. Näissä tapauksissa uhka on mahdollinen.
Viime aikoina on ollut havaittavissa, että Isiksen laajeneminen ei ole edennyt niin hyvin kuin viime kesänä, jolloin järjestö tuli kansainväliseen tietoisuuteen.
– Tätä laajenemista on saatu pysäytettyä. Muun muassa kansainväliset ilmaiskut ovat olleet tässä suuressa roolissa. Mutta Isis hallitsee edelleen merkittäviä alueita sekä Syyriassa että Irakissa.
Hiltusen mukaan Isis on säilyttänyt oman toimintansa kannalta keskeiset alueet huolimatta kokemistaan tappioista. Tässä vaiheessa heidän olemassaolonsa ei ole vielä uhattuna.
– Olemme nähneet lisäksi alueellisten järjestöjen syntymistä. Nämä järjestöt kuvaavat itseään Isiksen provinsseiksi tai hallintoalueiksi muun muassa Siinailla, Libyassa ja jopa Afganistanissa. Isiksellä on edelleen toimintakykyä. Takaiskuista huolimatta se ei ole vielä vahvassa perääntymisvaiheessa.