keskiviikko 18. helmikuuta 2015

MTV: Hakevat apua Suomesta: Ihmiskaupan uhreista lähes puolet samasta maasta – kukaan ei tiedä miksi

MTV: Hakevat apua Suomesta: Ihmiskaupan uhreista lähes puolet samasta maasta – kukaan ei tiedä miksi 18.2.2015

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään hakeutuneista uusista asiakkaista iso osa oli viime vuonna Nigerian kansalaisia. Syytä siihen, miksi heitä hakeutuu Suomeen, ei tiedetä.

Ihmiskaupan auttamisjärjestelmässä oli viime vuonna 85 asiakasta, joista 45 oli joutunut seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi. Tämä selviää Joutsenon vastaanottokeskuksen Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tilannekatsauksesta.

Viime vuonna ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin 50 uutta asiakasta, joista alle viisi oli alaikäisiä. Määrä on vaihdellut viime vuodet viidenkymmenen molemmin puolin.

Viime vuoden uusista asiakkaista 21 oli Nigerian kansalaisia. Nigerialaisia naisia on ollut paljon auttamisjärjestelmässä jo parin vuoden ajan, eikä kukaan vielä tiedä, miksi. Nigerian kansalaiset tulevat Suomeen Kreikasta, Italiasta tai muualta Välimeren alueelta.

– Tyypillisesti tulija on nainen, jolla on jo yksi lapsi ja mahdollisesti toinen tulossa. Emme tiedä, miksi ja miten he Suomeen tulevat, mutta tietoa asiasta on välitetty poliisille ja rajavartiolaitokselle, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen sanoo.

Hän arvelee, että Suomeen saatetaan tulla siksikin, että vastaanotto-olosuhteet Välimeren maissa ovat kurjistuneet.

Ihmiskaupasta tuomitaan harvoin

Kolme neljästä seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhrista on joutunut uhriksi Suomen ulkopuolella. Viime vuonna on kuitenkin tavattu henkilöitä, joiden on katsauksen mukaan perusteltua arvioida joutuneen seksuaalisen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreiksi nimenomaan Suomessa.

Työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja oli 32. Heistä neljä viidestä on joutunut uhriksi Suomessa. Tyypillinen apua hakenut on työskennellyt siivous- tai ravintola-alalla.

Vain osalla auttamisjärjestelmän asiakkaista on meneillään rikosprosessi. Ihmiskaupasta on tuomittu Suomessa vuosittain korkeintaan muutama henkilö.

Esityksen henkilön ottamisesta ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään voi tehdä uhri itse, viranomainen tai palvelujen tuottaja. Ihmiskaupan uhreille on myös infopuhelin.

Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien viestien vuoksi.