Turun Sanomat: Uudenlaisen maahanmuuttopolitiikan aika 10.2.2015
Luin mielenkiinnolla Arno Tannerin kolumnin puolueiden maahanmuuttopolitiikasta (TS 3.2.). Maahanmuuttoasioita on pitkään käsitelty lähinnä populistista lähtökohdista ja on hienoa nähdä, että keskustelu on siirtynyt asiallisempaan suuntaan.
Olen itse välillä ollut vähän turhautunut maahanmuuttokeskusteluun. Osin sen takia, että yhteinen omatuntomme tuntuu unohtuvan, kun Suomessa menee taloudellisesti huonommin. Osin siksi, ettemme ymmärrä minkälainen mahdollisuus maahanmuutto on Suomelle. Eniten siksi, että keskustelu ei perustu faktaan.
Yksi suurimmista väärinkäsityksistä on, että maahanmuutto maksaa enemmän kuin se antaa. Otetaan tästä esimerkki:
Liisa syntyy Suomeen, käy koulua ja opiskelee. 23-vuotiaana hän alkaa tehdä töitä ja maksaa veroja yhteiskunnalle. Mona muuttaa Suomeen tekemään maisterintutkintonsa. Kahden vuoden päästä hän löytää työpaikan ja alkaa tukea hyvinvointiyhteiskuntaa.
Ahmed tulee Suomeen pakolaisena. Hänellä kestää aika kauan sopeutua Suomeen. Hän on menettänyt suurimman osan perheestään ja on traumatisoitunut. Neljän vuoden päästä hän kuitenkin löytää työpaikan, alkaa maksaa veroja ja tukea yhteiskuntaamme. Kuka on maksanut yhteiskunnalle eniten? Me itse.
Maahanmuutto on ollut tärkeä osa talouskasvusta monessa maassa. Vuosina 2007–2013 maahanmuutto vastasi yhtä kolmannesta USA:n talouskasvusta. Suomella on ikääntyvä väestö. Se tarkoittaa, että meillä on vuosi vuodelta vähemmän työtä tekeviä suhteessa lapsiin, nuoriin ja eläkeläisiin.
Elinkeinoelämän valtuuskunta on tutkinut eri ratkaisuja tilanteelle. Raportissaan se toteaa, etteivät pidemmät työurat riitä tilanteen ratkaisemiseksi. Valtuuskunta toteaa myös, ettei kaikkien työttömien palkkaaminenkaan toimisi. Raportissa annetaan yksi ratkaisu; työperäisen maahanmuuton kaksinkertaistaminen.
Raportin mukaan maahanmuuton lisääminen on ainoa tapa taata hyvinvointivaltiomme tulevaisuus. Kuva maahanmuuttajasta, joka tulee Suomeen väärinkäyttämään anteliaisuutemme ja viemään työpaikkojamme, ei perustu faktaan. Todellisuudessa me tarvitsemme maahanmuuttajia enemmän kuin he meitä.
Rajojen vahvistamisen sijaan meidän pitää nyt miettiä, miten me voimme houkutella enemmän ihmisiä Suomeen. On aika uudenlaiselle ja avoimelle maahanmuuttopolitiikalle. Hyvinvointivaltiomme tulevaisuus riippuu siitä.
Ida Schauman, Rkp:n kotoutus- ja maahanmuuttopoliittisen työryhmän puheenjohtaja