keskiviikko 4. helmikuuta 2015

MTV: Vihaviestit puhuttavat: "Maahanmuuttokriittisyys eri asia kuin rasismi"

MTV: Vihaviestit puhuttavat: "Maahanmuuttokriittisyys eri asia kuin rasismi" 4.2.2015

Vihapuhe on sananvapauden vakava kääntöpuoli, pohtivat kaupunginvaltuutettu ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Nasima Razmyar ja Perussuomalaiset Nuoret -järjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Huomenta Suomessa keskusteltiin vihapuheesta Razmyarin saaneiden uhkaviestien tiimoilta. Razmyar kertoi saaneensa parisataa vihaviestiä, joista on nostanut esimerkiksi muutamia. Vihaviestit koskettavat Razmyarin puheita, maahanmuuttoa ja rasismia.

– Vihaviestejä tulee ajoittain, ei kuitenkaan kaikesta mitä sanon tai kirjoitan. Teemat ovat sellaisia, jotka nostattavat ihmisissä tunteita. Halusin nostaa viestit julkisuuteen, koska vihapuhe on yhteiskunnallinen kysymys, mistä pitää puhua, Nasima Razmyar sanoo.

Myös Perussuomalaiset Nuoret -järjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on saanut vihapostia. Tynkkynen on joutunut vihaviestien vuoksi olemaan yhteydessä viranomaisiin.

– Vihaviestien spektri on ollut aika laaja. Osa liittyy perussuomalaisiin, osa siihen, että kuulun seksuaalivähemmistöön, osa vihaviesteistä koskettaa kristillistä taustaani, Tynkkynen sanoo.

"Sananvastuu pitää muistaa"

Nasima Razmyarin mukaan on hyvä saada kritiikkiä omasta työstä, mutta raja kritiikin suhteen menee henkilökohtaisuuksissa.

– Pahimmassa tapauksissa uhataan hengellä tai kun loukkaukset kohdistetaan omiin perheenjäseniin, niin kyllä raja siinä menee raja.

Razmyar uskoo, että vihapuheen taustalla on monenlaisia motiiveja, kuten kirjoittajan oma paha olo.

– Sananvapaus on todella tärkeä asia, sillä tulen sellaisesta maasta, jossa sen arvo on täysin toisenlainen. Sananvapaudesta pitää olla ylpeä, mutta toisaalta jokaisella on myös sananvastuu.

Rasismi eri asia kuin kriittisyys

Maahanmuuttokriittisyys tulee Sebastian Tynkkysen mukaan erottaa rasismista.

– Uskon, että maahanmuuttokriittisyyden myötä pystymme paremmin puuttumaan maahanmuuton ongelmiin eli uskon, että sitä kautta voimme välttää rasistisia asenteita, kun ongelmat eivät etene liian pitkälle. Maahanmuuttajat tulisi integroida yhteiskuntaan paremmin, etteivät he syrjäydy, Tynkkynen pohtii.

Nasima Razmyar yhtyy Tynkkysen mielipiteeseen siinä, että Suomessa tulee noudattaa tiettyjä sääntöjä.

– Säännöt ovat osa yhteiskuntaamme. Mutta jos päättäjien ja poliitikkojen tasolla lähdemme vahvasti yleistämään tiettyjä kansoja ja uskontoja, niin siihen aika vahvasti myös rasismi yhdistetään, Razmyar huomauttaa.

Nettikasvatus yhä tärkeämpää

Sebastian Tynkkysen mukaan vihapuheeseen tulisi puuttua aiempaa paremmin. Sosiaalinen media on Tynkkysen mielestä mahdollistanut törkypuheiden laajan leviämisen. Opettajaksi kouluttautunut Tynkkynen on huolissaan myös siitä, kuinka sosiaalinen media on luonut uusia kanavia koulukiusaamiselle.

– Lasten maailmasta on tullut äärimmäisen julma. Kiusaaminen on saanut sosiaalisen median myötä aivan uudet puitteet. Kouluissa tulisikin tuoda esille tervettä asennetta, jotta tulevat sukupolvet oppivat paremmin kohtaamaan erilaisia ihmisiä, Tynkkynen sanoo.

– Netistä ei haeta enää tietoa, vaan se on myös kasvatuksellinen kanava. Lapsille tulisi opettaa, että anonyymien viestien takana on aina jokin ihminen ja vihapuhe voi satuttaa, Nasima Razmyar jatkaa.


Ote Nasima Razmyarin saamasta vihapuheesta

"Kaltaisesi oksettavat omaneduntavoittelijat ovat suuri syy siihen miksi tilanne on mitä on. Ymmärrät varmaan että nekin jotka tämän vajaaälyisen ulostuksesi vuoksi hakkaavat sinut pyörätuoliin ovat vähän syrjäytyneitä ja heillä on niin vaikeaa mutta yhyy pitää ymmärtää??? Ihan omaa logiikkaasi. Nyt on nimittäin niin että tämä paska loppuu."