Iltelehti: Miksi Suomella ei ole takaisinottosopimuksia? 19.9.2015
Ilta-Sanomat: Miksi Ruotsi voi palauttaa turvapaikanhakijat Irakiin, mutta Suomi ei? – ”Tuli vaalit ja niin edes päin”
Suomella ei ole takaisinottosopimuksia Irakin tai Afganistanin kanssa toisin kuin kaikilla muilla Pohjoismailla.
Suomi on neuvotellut kyseisten maiden kanssa takaisinottosopimuksista 2000-luvun lopulta lähtien.
- Neuvottelut ovat osoittautuneet vaikeiksi. Irakin osalta ne ovat olleet pysähdyksissä osittain, afganistanilaisten kanssa on vähän sopimusluonnoksiakin vaihdettu, mutta asia on kesken, sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio kertoo.
Maiden väliset takaisinottosopimukset helpottavat kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa.
Vuorion mukaan ongelmia neuvotteluissa on aiheuttanut muun muassa maissa tapahtuneet vallanvaihdot ja ministeriöiden väliset erimielisyydet takaisinottosopimuksista.
- Nyt neuvottelut on tietysti tarkoitus aktiivisesti käynnistää uudelleen. Se on kirjattu hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa koskevaan toimenpidesuunnitelmaankin, Vuorio sanoo.
Sisäministeriön mukaan muilla Pohjoismailla on takaisinottosopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa. Esimerkiksi Ruotsi pystyy palauttamaan kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat nopeammin takaisin Irakiin.
Vuorion mukaan Ruotsi on neuvotellut takaisinottosopimuksensa paljon Suomea aiemmin.
- Heillä saattaa olla aika vanhojakin sopimuksia jostain 2000-luvun alusta. Silloin meidän turvapaikkaprofiilihan oli ihan erilainen, eikä näistä maista edes tullut hakijoita. 2000-luvun loppupuolella se tuli meille ajankohtaiseksi ja nämä neuvottelut käynnistettiin, Vuorio kuvailee.
Vuorion mukaan tällä hetkellä neuvotteluja pyritään saamaan uudelleen käyntiin Irakin, Afganistanin sekä mahdollisesti Somalimaan kanssa.
- Irak ja Afganistan ovat akuuteimmat. Ongelmaisia maita on paljon, mutta pitää pohtia ovatko määrät sellaisia, että takaisinottosopimuksia tarvitaan.
Hän muistuttaa, että myös EU:ssa pohditaan, pitäisikö unionin tehdä yhä enemmän takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa.
- EU:n palautussopimuksilla asia voitaisiin hoitaa vielä tehokkaammin, eli se sopimus ei jäisi pelkästään kahden valtion väliseksi. Esimerkiksi Venäjän kanssa meillä on takaisinottosopimus, joka on alunperin solmittu EU:n ja Venäjän tasolla. Se on vallan hyvin toimiva, Vuorio kuvailee.
_____________________________________
Ilta-Sanomat: Miksi Ruotsi voi palauttaa turvapaikanhakijat Irakiin, mutta Suomi ei? – ”Tuli vaalit ja niin edes päin”
Suomen ja Ruotsin mahdollisuudet palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet irakilaiset vastoin näiden tahtoa Irakiin poikkeavat suuresti toisistaan.
– Pääsääntöisesti palautukset Irakiin eivät ole onnistuneet, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio.
Ruotsi taas voi palauttaa kielteisen päätöksen saaneen hakijan Irakiin, sillä toisin kuin Suomella sillä on palautussopimus Irakin kanssa. Vapaaehtoisesti palaavat Irak ottaa vastaan Suomestakin.
Silloinen maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) lupasi Suomen ja Irakin solmivan palautussopimuksen jo vuonna 2009.
– Sopimuksestamme tulee sisällöllisesti Ruotsin käytäntöä vastaava. Sopu on valmis syksyn aikana, kuitenkin viimeistään vuoden loppuun mennessä, Thors sanoi Kalevalle elokuussa 2009.
Vuorion mukaan asia kaatui muuttuneisiin olosuhteisiin.
– Tilanne oli silloin hyvin pitkällä. Turvallisuussyistä jouduttiin matkaa Irakiin lykkäämään, ja sitten asia jäi. Tuli vaalit ja niin edes päin.
Myöhemmin Irakin suhtautuminen sopimukseen muuttui kielteiseksi. Vuorion mukaan uusia neuvotteluita sopimuksesta Irakin kanssa ollaan aloittamassa. Hän ei tiedä, mikä on Irakin kanta asiaan nyt.
Jos irakilaiselle turvapaikanhakijalle ei myönnetä Suomesta turvapaikkaa tai oleskelulupaa eikä hän suostu palaamaan vapaaehtoisesti Irakiin, häneltä katkaistaan yhteiskunnan palvelut.