lauantai 22. marraskuuta 2008

Pohjalainen: Jussi Halla-ahon juurilla

Pirjo Rautio käy Pohjalaisen kolumnissa läpi Jussi Halla-ahon pohjalaisia juuria.

Pohjalainen:
Jussi Halla-ahon juurilla
22.11.2008


Outo väristys veivaa kehoa kunnallisvaali-iltana yhden nimen takia. Perussuomalaisten voiton huuma yltää Helsinkiin, josta valitaan valtuustoon liki 3 000 äänellä filosofian tohtori Jussi Halla-aho (ps/sit).

Siis Halla-aho...nimi kolahtaa kotoisasti alajärveläisen korvaan. Epäilys herää heti. Ei kai missään muualla maailmassa ole niin paljon, jos ollenkaan, Halla-ahoja kuin Alajärven Hoiskossa.
[...]
Miehessä on jotain arvaamatonta ja uhkaavaa. Hän on oppinut ja jyrkkä, ristiriitainen ja kiinnostava. Hänen kirjoituksensa on systemaattista äärilaitojen sanomaa, erittäin maahanmuuttokriittistä. Jotain sellaista, johon Suomessa vasta nyt totutellaan.

Puheenjohtaja Timo Soinilla on Halla-ahon kanssa vielä tekemistä. Eräässä haastattelussa Soini ilmoittaa, ettei ole mikään lapsenvahti, eikä ala selittelemään toisten sanomisia.
[...]
Perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka Alajärveltä vahvistaa epäilyn juurista. Hän sanoo Halla-ahon alajärveläisyydestä: "Kyllä minulla on sellainen käsitys, että on se Hoiskosta." Vistbacka on ollut äskettäin Matti Halla-ahon 90-vuotispäivillä ja siellä on puhuttu, että Jussi on sekä isänsä että äitinsä puolelta alajärveläinen.

Vistbacka on tavannut Jussi Halla-ahon: "Hiljainen ja vaatimaton hyssykkä, ei mikään reuhkaaja."

Halla-ahon oma blogi "Scripta, kirjoituksia uppoavasta lännestä" raottaa yksityiselämää.

Erikoinen mies on lukenut venäjän kieltä ja siinä sivussa kroatiaa, puolaa ja ukrainaa sekä kuolleita kieliä kuten latinaa, kreikkaa, sanskritia, muinaispersiaa, muinaisiiriä ja muinaisenglantia.

Hän harrastaa tähtitieteen lisäksi äidinpuoleisen suvun tutkimista. Äidin puolen suku on Bergroth (alajärveläisittäin Pärruuti). "Pojuksi" kutsuttu Leopold Bergroth oli legendaarinen kunnanlääkäri, joka tunnettiin intohimoisena kannustajana pesäpallokatsomossa. Hänestä on satoja juttuja, eikä ole alajärveläistä, joka ei tietäsi Pojua.

Leopold Bergroth oli siis Jussi Halla-ahon isoisä äidin puolelta ja isän puolen isoisä oli kaima, Jussi Halla-aho. Liisa ja Impi olivat mummuja. Kaikki Alajärveltä.

Väärää politiikkaa, vihreät! referoi perjantain Ilta-Sanomien otsikko. Lehti kertoo, että Halla-aho on tekemässä tutkintapyyntöä Vihreistä Naisista. Halla-ahon mukaan yhdistys syyttää häntä rikoksesta ilman perusteita.

Perussuomalaisten Helsingin-ääniharava ei lähde otsikoista. Jos puolue saa Helsingissä hallituspaikan, sen ottaa Halla-aho.

Häneen on syytä suhtautua erittäin vakavasti.