tiistai 18. marraskuuta 2008

HS: Netin ilmiantopalvelu tulossa Suomeenkin

Jukka Harju kirjoittaa Helsingin Sanomien verkkoliitteessä, että sisäministeriö haluaa suomalaisten verkkopalvelujen yhteyteen Red Button -järjestelmän eli napin, jota klikkaamalla pääsee helposti tekemään ilmoituksen sivuston epäilyttävästä sisällöstä poliisin vihjesivuille. Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan Norjassa on vastaavasta järjestelmästä hyviä kokemuksia. Poliisiylitarkastaja Robin Lardot haluaisi ilmiantojärjestelmän tulevaisuudessa leviävän kaikille verkkosivuille.

Helsingin Sanomat:
Netin ilmiantopalvelu tulossa Suomeenkin
18.11.2008 22:24

Uusi Suomi:
Internetin valvontaan järeitä aseita
16.11.2008

"Se on helppo kontaktinappi. Kun havaitsee verkossa jonkin hyvän tavan vastaisen tai laittoman ilmiön, niin tämä on helppo tapa ottaa kontakti poliisiin ja tehdä ilmoitus. Norjan poliisin kokemus tästä on erittäin hyvä", sanoo kansliapäällikkö Ritva Viljanen sisäministeriöstä.

...

Viljasen mukaan Norjassa jo pelkästään se, että sivuilta näkyy virtuaaliyhteisön tekevän yhteistyötä poliisin kanssa, siivoaa sivuilta epäasiallista aineistoa.

"Suomen valtionhallinnon pitäisi enemmän miettiä sitä, että olisimme siellä missä ihmisetkin ovat. Hyvä, että julkinen hallinto tekee omia verkkoportaalejaan, mutta kyllä täytyy sanoa, että niiden kävijämäärät ovat tavattoman pienet", Viljanen sanoo.

...

"Nykytilaan verrattuna olisi iso askel eteenpäin, jos me saisimme edes näihin isoimpiin sivuihin tämän toteutettua."

Poliisiylitarkastaja Robin Lardot kertoo, että esitystä ja sen teknisiä yksityiskohtia mietitään tämän syksyn ja talven ajan.

...

Lähtökohta on, että kaikki perustuisi vapaaehtoisuuteen eikä palveluntarjoajia pakotettaisi lisäämään Red button -ominaisuutta sivuilleen.

"Kaukainen toive olisi, että se saataisiin kaikille sivuille. Mutta jos saisimme keskeisimmille, aktiivisessa käytössä oleville sivustoille, niin kattavuus olisi hyvä."