maanantai 24. marraskuuta 2008

Sisäasiainhallinnon linjaukset yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Sisäasiainministeriö haluaa edistää syrjimättömyyden periaatteiden noudattamista ja tietoisuutta eri väestöryhmien oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun. Linjaukset yhdenvertaisuudeneditämiseksi sitovat ministeriön koko hallinnonalaa.

Yhdenvertaisuuslinjausten toimeenpanolla ehkäistään kaikkinaista syrjintää etnisen tai kansallisen alkuperän, iän, kielen, uskonnon ja vakaumuksen, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella.

Sisäasiainhallinnon linjaukset yhdenvertaisuuden edistämiseksi: verkkosivu, julkaisu (pdf)
2008

...
Sisäasiainhallinnossa lähtökohtana on jokaisen ihmisen tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu sekä syrjimätön toiminta. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja yhtä arvokas.
...
Kahden samanvahvuisen hakijan osalta valinnassa painotetaan kulloinkin aliedustettuina olevia ryhmiä sukupuolen ja etniseen vähemmistöön kuulumisen osalta. Rekrytoinneissa noudatetaan ikätasa-arvoa ja tuetaan yhdenvertaisuuslain mukaisesti vammaisten ihmisten työmarkkinoille pääsyä positiivisen erityiskohtelun avulla.
...
Sisäasiainhallinnossa tiedostetaan, että syrjintä vakaumuksen perusteella on laitonta ja kiellettyä, samoin on kiellettyä perustella syrjivää käytöstä omalla vakaumuksella.
...
Ikääntyneet henkilöt, jotka kuuluvat samanaikaisesti johonkin toiseen syrjinnän vaarassa olevaan ryhmään, otetaan huomioon sisäasiainhallinnon eri toimialoilla erityisryhminä, joille kohdennetaan positiivista erityiskohtelua.
...
Sisäasiainhallinnon toiminnassa, ohjeistuksessa ja asiakastyössä vältetään lähtökohtaista hetero-olettamusta.
...
Sisäasiainhallinnossa henkilöstö- ja muut voimavarat mitoitetaan niin, ettei rakenteellisten vinoumien tuloksena synny syrjintätilanteita tai eriarvoista kohtelua eri asiakasryhmien osalta. Tulosohjausprosessin kautta asetetaan tavoitteet tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ja osoitetaan niihin välttämättömät resurssit.
...
Saamelaisilla, romaneilla, maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä ja ruotsinkielisellä vähemmistöllämme on kielellisiä ja kulttuurisia oikeuksia, erityispiirteitä ja tarpeita. Tunne nämä oikeudet, kunnioita niitä työssäsi ja edistä omalta osaltasi keskinäistä kanssakäymistä ja ymmärrystä.
...
Maahanmuutto lisääntyy ja me tarvitsemme sitä. Pidä osaltasi huoli siitä, että uudet tulijat saavat tarvitsemansa tuen, tiedon ja opastuksen. Näin edistät paitsi heidän yhdenvertaista asemaansa yhteiskunnassa, myös hyvää tulevaisuutta meille kaikille.
...