torstai 20. marraskuuta 2008

YLE: Tutkijat ja toimittajat järjestelmällisen häirinnän kohteena

YLE uutisten mukaan maahanmuuttoasioita käsitteleviä tutkijoita ja toimittajia häiritään verkossa. Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Reetta Räty kertoo toimittajien saavan palautteenaan aggressiivista postia ja osan päätyvän rasistisille vihasivustoille. Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros kertoo tutkijoiden saaneen jopa tappouhkauksia. He arvioivat palautteen suunnatun maahanmuuttomyönteistä ideologiaa vastaan.

YLE Uutiset:
uutinen
20.11.2008 9:42: image
päivitys 10:48: image


Maahanmuuttoasioista julkisuudessa keskustelevat tutkijat ja toimittajat ovat jatkuvan aggressiivisen häirinnän kohteena. Häirintä tapahtuu yleensä verkossa. Aggressiivista palautetta ja uhkauksia tulee myös kirjeinä ja sähköposteina.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Reetta Räty kertoo, että jokainen toimittaja, joka kirjoittaa maahanmuuttajista tai pakolaisista saa hyvin aggressiivista postia tai sähköpostia palautteeksi. Osa toimittajista päätyy myös internetiin rasistisille vihasivustoille.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros seuraa työkseen maahanmuuttotutkimusta. Kouros kertoo, että tutkijoiden rasistinen häirintä on hyvin yleistä, usein myös toistuvaa. Jotkut tutkijat ovat saaneet jopa tappouhkauksia.

Räty arvioi, että häirintäpalaute on luonteeltaan poliittista ja että siitä on tullut viime vuosina järjestelmällistä. Hänen mukaansa aggressiivinen palaute on suunnattu "monikulttuurista kukkahattutäti" -ideologiaa vastaan.

Myös Kouros arvioi palautteen suunnatun oletettua maahanmuuttomyönteistä ideologiaa vastaan.

YLE Uutiset kertoi keskiviikkona, että ainakin osa väärennetyistä Linnan juhlien kutsuista on lähetetty maahanmuuttotutkijoille. YLEn haastattelemat väärennettyjä juhlakutsuja saaneet tutkijat epäilivät heti kutsun saadessaan, että kyseessä on rasistinen häirintä, sillä häirintä on toistuvaa.