keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Aamulehti: Poliisi ei kaipaa geenirekisteriä

Pirkko Keskinen kirjoittaa Aamulehden verkkosivuilla, ettei poliisi havittele geenirekisteriä, jonka perustamista Osmo Soininvaara blogissaan koepallona ehdotti. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää sellaista kuolleena syntyneenä ajatuksena. Sen sijaan Paatero on esittänyt, että passien uusimisen yhteydessä kaikkien suomalaisten sormenjäljet koottaisiin rikostutkinnassa käytettävään rekisteriin. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio arvostelee molempia rekisteriajatuksia. Hänen mielestään ensin pitäisi käydä keskustelu poliisin valtuuksien lisäämisestä.

Aamulehti: uutinen
19.11.2008 08:48

Oheisjuttu: Koko kansan geenipankki olisi kallis toteuttaa

- Poliisilla on muita keinoja tutkia rikoksia, Paatero kuittaa.
...

- Kaikkeahan voi rikostutkinnallisesti haaveilla, mutta en näe sellaista yhteiskunnallisesti mahdollisena. Tämä on periaatteellinen kysymys.

Paatero toivoi poliisiylijohtajan virkaan tultuaan, että poliisin olisi saatava rikostutkinnan käyttöön koko kansan sormenjälkirekisteri.

...

Paatero painottaa, että tämänkin rekisterin käyttö rikostutkinnassa selvitetään erikseen. Hän ei halua tässä vaiheessa ennakoida ratkaisua.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on suhtautunut sormenjälkirekisterin perustamiseen kriittisesti. Geenipankki olisi hänen mielestään aivan suhteeton keino rikostorjunnassa.

Hänen mielestään pitää puhua suoraan poliisin valtuuksien lisäämisestä, jos sormenjälki- tai muita rekistereitä halutaan myös poliisin käyttöön.