tiistai 11. marraskuuta 2008

HS: Sdp haluaisi soluttaa poliisit verkkoyhteisöihin

Helsingin Sanomat: Sdp haluaisi soluttaa poliisit verkkoyhteisöihin 11.11.2008

Sosiaalidemokraatit haluaisivat rajoittaa lailla aseiden saantia ja koulujen opetusryhmien kokoa, tehostaa internetin valvontaa sekä lisätä poliisin oikeuksia, jotta Jokelan ja Kauhajoen kouluampumistapausten kaltaiset surmatyöt voidaan ehkäistä.

Sdp:n eduskuntaryhmän asettama työryhmä esittää muistiossaan muun muassa sitä, että poliisiin perustettaisiin nettivalvontaan erikoistunut yksikkö, joka valtuutettaisiin soluttautumaan epäilyttäviin internetin yhteisöihin.

Internetsivustojen ylläpitäjät pitäisi puolestaan saattaa samanlaiseen vastuuseen sivustojen sisällöstä kuin päätoimittajat ovat lehtensä sisällöstä.

Demarien mielestä aselain uudistus olisi tuotava eduskuntaan maaliskuun loppuun mennessä.

Aselupia saisi vastaisuudessa antaa vain aktiivisesti metsästystä tai ammuntaa harrastaville. Jos luvanhakija ei anna suostumusta terveys- ja varusmiespalvelustietojen luovuttamiseen, hakemus hylättäisiin.

Opiskelijoille jo myönnetyistä aseenkantoluvista pitäisi ilmoittaa kouluille.

Myös koulukiusaamiseen pitää demarien mielestä puuttua, ja vakavaan harkintaan on otettava se, että lukioissa palattaisiin takaisin luokkamuotoiseen opetukseen.

Demarien työryhmää johti kansanedustaja Jacob Söderman. Ryhmän muistio on lähetetty muiden muassa sisäministerille, kulttuuriministerille ja opetushallituksen pääjohtajalle.