keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Aamulehti: "EU tarvitsee yhtenäiset maahanmuuttolinjaukset"

Kysely: Puolueiden puheenjohtajat suhtautuvat maahanmuuttoon pääosin myönteisesti

Aamulehti:
"EU tarvitsee yhtenäiset maahanmuuttolinjaukset"
Puheenjohtajat vastaavat: Miten maahanmuuttoa pitäisi EU:ssa hoitaa?
22.4.2009


Turvapaikkapolitiikka ja työperäinen maahanmuutto. Molemmissa olisi syytä päästä nykyistä paremmin yhteneväisiin käytäntöihin koko EU:n alueella.

Tästä vallitsee melkoinen yksimielisyys Suomen puoluekentällä.

Alma Median sanomalehtien kyselyssä nousi selvästi esiin, että puoluejohtajat toivoisivat EU:lta yhtenäistä linjaa maahanmuuttokysymyksiin.

Vaikka Suomi ja Eurooppa kärsivät tällä hetkellä taantumasta, tulevina vuosina työelämästä poistuu eläkkeelle niin merkittävä joukko, että työvoimapula on enemmän kuin todennäköinen. Puolueet ovatkin pääosin yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa tarvitsemme yhä enemmän työperäistä maahanmuuttoa.

Talouskriisi on kuitenkin kääntänyt Euroopassa kansalaisten asenteita selvästi aiempaa kriittisemmiksi maahanmuutolle, ja myös rasismin määrä on kasvanut. Kun oma työ ja toimeentulo ovat uhattuina, on vaikeampi nähdä hyvää syytä sille, miksi valtion pitäisi laittaa rahaa pakolaispolitiikkaan tai rekrytoida työvoimaa ulkomailta.

Ihmiset liikkuvat EU-alueella vapaasti, joten eri maiden erilaiset käytännöt luovat eriarvoisuutta ja kiertoliikettä. EU-maiden välillä on eroja esimerkiksi siinä, mitkä maat ne luokittelevat turvallisiksi.

Painotuseroja
Puolueiden peruslinjausten yhteneväisyydestä huolimatta näkökulmissa on painotuseroja. Kokoomuksen Jyrki Katainen nostaa esiin sen, että muiden Pohjoismaiden Suomea tiukempi turvapaikkakäytäntö ohjaa pakolaisvirtoja Suomeen. Keskustan Matti Vanhanen puolestaan korostaa työperäisen maahanmuuton ja kunnollisen kotouttamisen tarvetta.

Martti Korhosen (vas) mielestä maahanmuuttajilla pitää olla tasaveroinen mahdollisuus toimia Euroopan työmarkkinoilla. Vihreiden puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Tarja Cronberg nostaa esiin sen, että työperäisestä maahanmuutosta ei saisi olla haittaa lähtömaalle aivovuotona.

Euroopan tasolla iso ongelma ovat laittomat maahanmuuttajat, vaikka ongelma ei suuresti näykään Suomessa saakka. Pimeä työvoima pyörittää esimerkiksi Etelä-Euroopan vihannesviljelmiä. Lukemattomat hukkuvat uhkarohkealla merimatkalla Eurooppaan.

Tästä näkökulmasta asiaa tarkasteli oikeastaan vain Jutta Urpilainen (sd), joka haluaisi auttaa maahanmuuttajien tulvasta kärsiviä Etelä-Euroopan maita hoitamalla maahanmuuttoviranomaisten tehtävät keskitetysti. Tarja Cronberg haluaisi yhtenäistää laittomien siirtolaisten palauttamismenettelyjä.

Ainoa poikkeus puoluejohtajien värikartalla on jälleen perussuomalaisten Timo Soini, joka ei näe tarvetta suuremmalle harmonisoinnille. Nykyiset järjestelmät pitäisi vain saada toimimaan paremmin.

Tausta: Puheenjohtajat ottavat kantaa
Puoluejohtajien näkemyksiä maahanmuutosta käsittelevä artikkeli on 2. osa sarjasta, jossa suurimpien puolueiden puheenjohtajilta kysytään kantoja EU-kysymyksiin.

Sarjan 1. osa julkaistiin tiistaina 21. huhtikuuta. Siinä kysyttiin, pitäisikö joissakin asioissa siirtää päätösvaltaa EU:lta takaisin kansalliselle tasolle.

------------------------------------

Matti Vanhanen, Keskusta

Maahanmuutto tulisi huomioida nykyistä paremmin unionin toiminnassa. Koko unioni tarvitsee maahanmuuttajia jo ikääntymisen takia, mutta samalla on huolehdittava maahanmuuttajien kunnollisesta kotouttamisesta kansallisella tasolla.

Jyrki Katainen, Kokoomus

Tarvitsemme yhteisiä pelisääntöjä. Unionin väestö ikääntyy kovaa vauhtia, mikä luo työvoiman tarvetta.

Turvapaikanhakijoille tarvitaan yhteistä linjaa. Ei saisi syntyä sellaista tilannetta, jossa Suomella olisi "kielteisiä vetovoimia" verrattuna Ruotsiin, Tanskaan tai Norjaan, joissa osa turvapaikanhakijoista käännytetään suoraan pois toisin kuin Suomessa. Pohjoismailla pitäisi olla samat käsitykset siitä, mikä alue on turvallinen.

Jutta Urpilainen, Sdp

Meidän mielestämme pitäisi olla yhtenäinen linja. Tampereen huippukokouksessahan sovittiin 1999, että EU:lla tulee olla yhteinen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka ja yhteinen turvapaikkajärjestelmä.

Ongelma on, että eteläisiin valtioihin tulee moninkertainen määrä turvapaikanhakijoita pohjoisiin maihin verrattuna. EU:n pitäisi hoitaa maahanmuuttoviranomaisten toiminta ja valmistelu keskitetysti.

Martti Korhonen, Vasemmistoliitto

Linjan pitäisi olla yhtenäisempi, ja sen takana on oltava tasa-arvoajattelu. Unioni ei voi käpertyä suppeaksi, omien kansalaistensa etuja ajavaksi blokiksi.

Ihmisoikeuksien ja työelämäoikeuksien pitää olla samat kaikille. Ei voi olla niin, että vierastyövoima ja lähetetyt työntekijät muodostavat erilaisen työmarkkinaluokan. Kaksien työmarkkinoiden muodostuminen ja työehtojen polkeminen on pystyttävä estämään.

Tarja Cronberg, Vihreät

Linjan pitäisi olla ehdottomasti yhtenäinen. Turvapaikkajärjestelmässä pitäisi olla mahdollisimman yhdenmukainen ja selkeä lainsäädäntö eri maissa.

Toinen asia on työperäinen maahanmuutto, jota EU todella tarvitsee. Siitä on hyötyä sekä lähtömaalle että tulomaalle, jos se on hyvin organisoitua eikä se riistä lähtömaita. Laittomassa maahanmuutossa pitäisi korostaa vapaaehtoista paluuta ja yhtenäistää menettelyjä palautuspolitiikassa.

Päivi Räsänen, Kristillisdemokraatit

Maahanmuuton suhteen tulisi olla yhtenäisiä pelisääntöjä. Minusta tarvitaan sekä myönteistä työperäiseen maahanmuuttoon suhtautumista että inhimillistä pakolaispolitiikkaa tilanteissa, joissa ihmisiä ei pystytä auttamaan omissa kotimaissaan.

Euroopan unionin mailla on erilaiset tilanteet eikä kaikkiin edes kohdistu samanlaista painetta. Esimerkiksi se, että on kiertolaisuutta EU-maasta toiseen, ei ole tervettä. Siihen tarvitaan yhteiset säännöt.

Stefan Wallin, Rkp

On kehitettävä unionin tasolla laillisen maahanmuuton politiikkaa. Tarvitaan toimivaa kotouttamista ja vuoropuhelua niiden maiden kanssa, joista väkeä lähtee. Eri maiden maahanmuuton haasteet vaihtelevat.

Harmonisoinnin hyödyt ja mahdollisuudet unionitasolla ovat rajalliset. Yhteinen turvapaikkajärjestelmä on välttämätön osa toimivaa maahanmuuttopolitiikkaa. On siis pohdittava turvapaikkalainsäädäntöä.

Timo Soini, Perussuomalaiset

Meillä on aika hyvät järjestelmät sisäministeri Kari Rajamäen jäljiltä. Nykyhallitus on niitä lähtenyt kelvottomasti löysentelemään, ja nyt sieltä on katastrofi tulossa. EU:lla on Dublinin menettely ja Eurodat. Toimivia järjestelmiä pitää vain käyttää.

Jos yhdessä maassa on tullut kielteinen turvapaikkapäätös, se pätee EU:n laajuisesti. Turha samaa päätöstä on viidestä eri maasta käydä hakemassa.