tiistai 7. huhtikuuta 2009

HS: Kun äksy-Paavo lelli-Timoa moitti


Helsingin Sanomat:
Kun äksy-Paavo lelli-Timoa moitti
7.4.2009


Anna Karismo

Viime viikolla oli perussuomalaisten Timo Soinin vuoro saada täyslaidallinen lobbari Paavo Lipposelta. Lipposen mielestä Soini on julkisuuden lellikki.

Tukeni täältä Lipposelle! Ei tarvinnut kuin katsoa perjantain Pressiklubi-lähetys. Soini oli kutsuttu studioon ilmeisesti vain vastaanottamaan lehdistön kehut.

"Harmittaa, että sä meet sinne EU:hun, olisit nyt kattonu tän loppuun", veteraanitoimittaja Mirja Pyykkö lipoi Soinin muikistellessa vieressä.

Muuten Soini-hehkutuksella ei olisi väliä, mutta sillä on ikävä sivutuote: maahanmuuttajavastaisuuden, vieraskammon ja rasismin lisääntyminen.

Aivan kuten Lipponen on sanonut, osa perussuomalaisista muistuttaa ideologialtaan 1930-luvun äärioikeistoa. Siihen pitäisi suhtautua paljon nykyistä kriittisemmin.

Jos joku vielä väittää, että Suomessa ei saa sanoa pahaa sanaa maahanmuuttajista, hän ei elä tätä päivää.

Poliittinen ilmapiiri on muuttunut sellaiseksi, että maahanmuuttoon pitää suhtautua kriittisesti (vaikka vieläkään ei ole selvinnyt, mitä tällä uuskriittisyydellä ajetaan takaa tässä harmaantuvassa maassa), turvapaikanhakijoita pitää epäillä (vaikka heitä on meillä yhä häviävän vähän) ja jokaisen itseään kunnioittavan politiikan tarkkailijan pitää kiitellä Soinia maan parhaista retoriikan taidoista (vaikka olisikin sitä mieltä, että hänen tapansa yksinkertaistaa moniulotteisia asioita letkautuksiksi pikemminkin köyhdyttää ja raaistaa politiikan kieltä).

Entä mitä Soini vastasi Lipposelle saamastaan julkisuudesta? Näin: "Tulee lunta tupaan ja tulee tunnustusta tarpeen tullen. Aika oikeudenmukaisen kohtelun olen saanut."

Tätä nykyä kukaan poliitikko ei kuvaa mediaa oikeudenmukaiseksi. Soinin vastaus kertoo kaiken.